Toen ik aan het schrijven was over egelhuisjes, vond ik via de website van Natuurmonumenten een uitgebreide beschrijving hoe je zelf een egelhuisje kunt maken, hoe leuk! Ook een mooi moment om samen met je kinderen te gaan klussen aan een heel nuttig
én bijzonder bouwwerkje. Je zult er de egels in jouw tuin heel blij mee maken!

Veel klusplezier!
Marion


Zo simpel (én leuk) is het maken van een egelhuisje

Een egelhuisje is een echt kadootje voor een egel. Niet alleen om zijn winterslaap te houden, maar ook voor de aanstaande moederegel die zo’n huisje kan gebruiken als kraamkamer.
Vind je het leuk om te klussen, dan heb ik een eenvoudig én leuk ontwerp voor je mét bouwtekening en video. Zo wordt het maken van je eigen egelhuisje een fluitje van een cent!

Wat heb je nodig?

 • Hout (vraag de lokale bouwmarkt of ze restant hout hebben liggen (zaagrestanten), dit scheelt in de kosten)
 • Zaag
 • Potlood
 • Meetlat
 • Spijkers of schroeven
 • Hamer en schroevendraaier
 • 2 scharnieren met 8 schroefjes om te bevestigen
 • Droge takjes en bladeren

En de werktekening

Zo, en nu actie

 1. Zaag alle onderdelen van het hout op maat.
 2. Zet de tunnel in elkaar met spijkers of schroeven.
 3. Gebruik je tunnel als mal om de doorgang af te tekenen op de houten plank van de voorkant van het egelhotel. Zaag deze mal van de tunnel uit met een zaag.
 4. Bevestig de scharnieren op de achterkant en bovenkant (klep) van het egelhotel. Op deze manier heb je dadelijk een klep aan de bovenkant van het egelhotel die open kan.
 5. Timmer het verblijf van het egelhotel in elkaar. Handig als je hierbij een paar extra handjes hebt om het verblijf vast te houden terwijl je schroeft of timmert! Bevestig als laatste de achterkant met bijbehorende klep aan het verblijf.
 6. Open de klep en vul je egelhuis met bladeren en takken zodat de egel zich dadelijk thuis voelt. Niet te vol, de egel moet er ook nog bij kunnen.
 7. Schuif de tunnel in het egelhuis en maak als laatste een paar luchtgaten voor de ventilatie. Je egelhuis is klaar voor gebruik!

Deze video geeft je ook nog eens een handige uitleg

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *