Mijn tuin is een walhalla voor tuindieren, en vooral voor vogels. Het is een drukte van jewelste het hele jaar door. Dat komt niet alleen door de hoge hagen om mijn tuin of de bomen, maar zeker ook omdat ik er altijd voor zorg dat er volop eten en water te vinden is in mijn tuin. En dat is vooral in de winter belangrijk. Maar er is meer om jouw tuinvogels te helpen de winter goed door te komen.
Ik heb ze voor je op een rijtje gezet.

Veel vogelplezier!
Marion

Zo help je tuinvogels de winter door

Vogels kunnen het om verschillende redenen moeilijk hebben in de winter:

 1. Minder voedsel: In de winter zijn er minder insecten, zaden en vruchten beschikbaar, waardoor vogels harder moeten werken om voedsel te vinden. Bepaalde insectenetende vogels kunnen bijna geen voedselbronnen vinden tijdens koude maanden.
 2. Vorst en sneeuw: Vorst kan de grond bevriezen, waardoor het voor sommige vogels, zoals merels en lijsters, moeilijker wordt om bij wormen en insecten te komen. Sneeuw kan voedselbronnen bedekken, waardoor vogels moeite hebben om te foerageren.
 3. Kou: Vogels hebben energie nodig om hun lichaamstemperatuur te handhaven. Tijdens koude nachten en dagen verbruiken ze meer energie, wat betekent dat ze meer voedsel nodig hebben, juist wanneer dat schaars is.
 4. Korte dagen: De kortere daglichturen betekenen dat vogels minder tijd hebben om voedsel te zoeken.
 5. Roofdieren: Omdat bomen en struiken hun bladeren verliezen, hebben vogels minder plaatsen om zich te verbergen voor roofdieren zoals katten en roofvogels.
 6. Ziekten: In de winter kunnen ziekten zich sneller verspreiden, vooral rond voederplaatsen waar vogels dicht bij elkaar komen.
 7. Migratie: Veel vogels trekken naar warmere gebieden in de winter. Maar migratie is een riskante en energie-intensieve onderneming. Niet alle vogels overleven de reis.
 8. Water: Bevroren waterbronnen kunnen het voor vogels moeilijk maken om te drinken.

Omdat al deze factoren in de winter spelen, is het voor vogels een uitdaging om te overleven. Echter, vogels hebben ook verschillende aanpassingen en strategieën om de winter door te komen, zoals het opslaan van vet, ruien om dikkere veren te krijgen, en samenwerken in groepen om voedsel te vinden en zich te beschermen tegen roofdieren. Toch kunnen ze vaak wat extra hulp gebruiken, zoals het aanbieden van voedsel en water in tuinen.

Deze maatregelen kun je treffen om vogels te helpen de winter door te komen:

 1. Voedselvoorziening:
  • Vetbollen: Deze bevatten veel calorieën die vogels nodig hebben om warm te blijven.
  • Vogelzaad: Er zijn verschillende soorten vogelzaad verkrijgbaar, afhankelijk van de vogelsoorten die je wilt aantrekken. Ideaal om het zaad in een voederhuisje te strooien.
  • Ongezouten pinda’s: Deze zijn vooral populair bij mezen.
  • Appels en rozijnen: Merels en lijsters zijn hier dol op.
  • Brood: Geef bij voorkeur geen witbrood. Als je brood geeft, week het dan in water en verspreid kleine stukjes.
  • Probeer geen zout voedsel of melk aan vogels te geven, want dat is niet goed voor ze.
 2. Vers Water:
  • Zorg voor vers water waaruit vogels kunnen drinken en zich kunnen wassen. Controleer regelmatig of het water niet bevroren is en breek het ijs indien nodig.
 3. Schuilplaatsen en Nestkastjes:
  • Nestkastjes die tijdens de lente en zomer worden gebruikt voor het broeden, kunnen in de winter dienst doen als slaapplek.
  • Dichte struiken en hagen bieden bescherming tegen roofdieren en slecht weer.
 4. Vermijd bestrijdingsmiddelen: Deze kunnen schadelijk zijn voor vogels en het voedsel dat ze eten.
 5. Laat bladeren en takken liggen: Deze kunnen dienen als schuilplaats voor insecten, die weer als voedsel dienen voor vogels.
 6. Schoonmaken: Houd voeders en vogelhuisjes schoon om ziekten te voorkomen.
 7. Bescherming tegen katten: Als je katten hebt of er veel in de buurt zijn, probeer ze dan weg te houden van plekken waar vogels komen. Katten zijn namelijk een groot gevaar voor vogels, vooral tijdens de wintermaanden wanneer vogels verzwakt kunnen zijn.
 8. Plaats een vogelbad: Dit biedt vogels een plek om te drinken en zich te wassen. Zorg wel dat het water regelmatig ververst wordt en niet bevriest.

Door deze maatregelen te nemen, kun je de tuinvogels een steuntje in de rug geven tijdens de koude wintermaanden. Het is niet alleen goed voor de vogels, maar het kan ook zorgen voor een levendige en vrolijke sfeer in je tuin tijdens de winter.

Tip: Op de website van Vogelbescherming Nederland vind je allerlei actuele informatie over vogels.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *