Het kiezen van het juiste materiaal voor een hangmat is een cruciale stap bij de aanschaf, omdat dit een directe impact heeft op de duurzaamheid, het comfort, en de functionaliteit van de hangmat in verschillende omgevingen en gebruiksscenario’s. Of je nu de beste hangmat zoekt voor ontspanning in je achtertuin, voor avontuurlijke kampeertochten, of als een permanente slaapoplossing, het materiaal dat je kiest, bepaalt hoe goed de hangmat aan je behoeften zal voldoen.

In dit artikel help ik je op weg naar een hangmat die aan al jouw wensen zal voldoen.

Veel leesplezier!
Marion


Welke materialen worden er gebruikt voor hangmatten, wat zijn de voordelen en hoe onderhoud je ze?

Hangmatten worden gemaakt van verschillende materialen, elk met specifieke kenmerken en voordelen die ze geschikt maken voor verschillende gebruiksdoeleinden en omgevingen. Hier is een overzicht van de meest voorkomende materialen die gebruikt worden voor hangmatten, inclusief de voordelen van elk materiaal en het onderhoud.

Katoen

Eigenschappen:

 • Katoen is een natuurlijke vezel die bekend staat om zijn zachtheid en comfort.
 • Het biedt een uitstekende ademendheid, wat bijdraagt aan comfort tijdens warm weer.

Voordelen:

 • Comfort: Katoenen hangmatten zijn zeer comfortabel, zacht voor de huid en hebben een aangename textuur.
 • Ademend: Het materiaal laat lucht door, wat helpt om het lichaam koel te houden tijdens warme dagen.
 • Milieuvriendelijk: Katoen is een hernieuwbare natuurlijke bron, wat het een milieuvriendelijke keuze maakt.

Schoonmaken:

 • Regelmatig uitschudden: Verwijder vuil en bladeren door de hangmat regelmatig uit te schudden.
 • Wassen: Katoenen hangmatten kunnen meestal in de wasmachine op een zachte cyclus met koud water en mild wasmiddel. Verwijder indien mogelijk de spreidstokken en zorg ervoor dat alle bevestigingshaken zijn verwijderd of beschermd om schade aan de machine te voorkomen.
 • Vlekken verwijderen: Pre-behandel vlekken met een zacht vlekverwijderingsmiddel; vermijd het gebruik van bleekmiddel.

Drogen:

 • Luchtdrogen: Hang de hangmat uit op een goed geventileerde plek om te drogen, maar vermijd direct zonlicht dat de stof kan verbleken.

Opslag:

 • Droog opbergen: Zorg dat de hangmat volledig droog is voordat je hem opbergt in een droge, donkere plaats om schimmel en meeldauw te voorkomen.

Polyester

Eigenschappen:

 • Polyester is een synthetische vezel die bekend staat om zijn sterkte en duurzaamheid.
 • Het is minder vatbaar voor schimmel en rot dan katoen, en behoudt kleur en vorm goed.

Voordelen:

 • Duurzaamheid: Polyester hangmatten zijn zeer duurzaam en bestand tegen weersinvloeden, wat ze ideaal maakt voor buitengebruik.
 • Onderhoudsarm: Het materiaal is gemakkelijk schoon te maken en vereist minder onderhoud dan katoen.
 • Kleurvastheid: Polyester behoudt zijn kleur goed, zelfs na blootstelling aan zonlicht en regen.

Schoonmaken:

 • Regelmatig afvegen: Gebruik een vochtige doek om stof en vuil van de hangmat af te vegen.
 • Machinewasbaar: Polyester hangmatten kunnen vaak in de wasmachine op een zachte cyclus met koud water. Controleer altijd het etiket voor specifieke wasinstructies.

Drogen:

 • Snel luchtdrogen: Polyester droogt snel; hang het uit op een plek waar het goed kan luchten.

Opslag:

 • Droog opbergen: Zorg dat de hangmat droog is voordat je hem opbergt. Polyester is bestand tegen schimmel, maar kan nog steeds last hebben van geuren als het opgeborgen wordt terwijl het vochtig is.

Nylon

Eigenschappen:

 • Nylon is een lichte, maar sterke synthetische vezel.
 • Het materiaal is waterafstotend en droogt snel, wat het ideaal maakt voor gebruik in vochtige omstandigheden.

Voordelen:

 • Lichtgewicht: Nylon hangmatten zijn licht en makkelijk mee te nemen, perfect voor kampeerders en backpackers.
 • Snel drogend: Ideaal voor gebruik in de buurt van water of in vochtige klimaten.
 • Sterk: Ondanks het lichte gewicht is nylon zeer sterk en duurzaam.

Schoonmaken:

 • Licht wassen: Was nylon hangmatten met de hand in koud water met een zacht wasmiddel. Vermijd het gebruik van wasmachines tenzij door de fabrikant aangegeven.
 • Vlekken behandelen: Gebruik een zachte borstel om hardnekkige vlekken voorzichtig te verwijderen.

Drogen:

 • Snel luchtdrogen: Nylon droogt zeer snel, hang het uit op een plek waar het goed kan luchten.

Opslag:

 • Vermijd langdurige blootstelling aan zonlicht: Langdurige blootstelling kan het materiaal verzwakken.
 • Droog en koel bewaren: Zorg ervoor dat de hangmat volledig droog is voordat deze wordt opgeborgen.

Olefin

Eigenschappen:

 • Olefin is een synthetische vezel die zeer goed bestand is tegen vocht, vlekken, schimmel, en zonlicht.

Voordelen:

 • Weerbestendig: Zeer geschikt voor permanent buitengebruik door de uitstekende weerstand tegen weersinvloeden.
 • Kleurvast en vlekbestendig: Olefin is kleurvast en biedt weerstand tegen vlekken, wat het onderhoud vereenvoudigt.
 • Duurzaam: Het materiaal is sterk en heeft een lange levensduur, zelfs bij regelmatig en intensief gebruik.

Schoonmaken:

 • Afvegen en schrobben: Olefin is zeer resistent tegen vlekken en vocht. Gebruik een vochtige doek en een mild schoonmaakmiddel om vuil te verwijderen. Voor grondigere reiniging, kun je een zachte borstel gebruiken.

Drogen:

 • Goed luchtdrogen: Olefin droogt snel; zorg ervoor dat het volledig droog is voordat je het opbergt.

Opslag:

 • UV-bescherming: Hoewel olefin goed bestand is tegen zonlicht, kan langdurige blootstelling het materiaal toch aantasten. Berg het op in een donkere, droge plaats.

Hangmatten van Gemengde Materialen

Veel moderne hangmatten combineren materialen om de voordelen van elk te benutten. Bijvoorbeeld, een hangmat kan een blend zijn van katoen en polyester, wat comfort combineert met duurzaamheid en weerbestendigheid.

Elk van deze materialen biedt specifieke voordelen die ze geschikt maken voor verschillende soorten hangmatten en gebruiksomstandigheden. Het kiezen van het juiste materiaal hangt af van persoonlijke voorkeur, het beoogde gebruik en de omgevingsfactoren waar de hangmat zal worden gebruikt.

Waarom is het klimaat belangrijk bij het kiezen van het juiste materiaal van een hangmat?

Het lokale klimaat speelt een cruciale rol bij het kiezen van het juiste materiaal voor een hangmat omdat verschillende materialen verschillend reageren op weersinvloeden zoals vochtigheid, temperatuur, zonlicht en regen. Hier zijn enkele redenen waarom het lokale klimaat in overweging moet worden genomen:

1. Weerstand tegen Vocht en Schimmel

In vochtige klimaten is het belangrijk om materialen te kiezen die weerstand bieden tegen vocht en niet gemakkelijk schimmel of rot ontwikkelen. Materialen zoals polyester en nylon zijn in dit geval ideaal omdat ze snel drogen en minder vatbaar zijn voor de groei van schimmels en meeldauw. Katoen, hoewel comfortabel en ademend, kan in vochtige omstandigheden problematisch zijn omdat het vocht absorbeert en langzamer droogt, waardoor het risico op schimmelgroei toeneemt.

2. Duurzaamheid en UV-bestendigheid

In gebieden met hoge blootstelling aan zonlicht is het belangrijk om een materiaal te kiezen dat UV-bestendig is. Langdurige blootstelling aan de zon kan materialen zoals katoen doen verbleken en de vezels verzwakken, wat de levensduur van de hangmat verkort. Synthetische materialen zoals olefin en behandeld polyester zijn beter bestand tegen UV-straling en behouden langer hun kleur en structuur.

3. Temperatuurfluctuaties

In klimaten met grote temperatuurverschillen, vooral waar het ’s nachts veel kouder kan worden, zijn materialen die enige vorm van isolatie bieden of die snel drogen, zoals nylon, een betere keuze. Nylon hangmatten zijn bijvoorbeeld licht en kunnen gemakkelijk worden gecombineerd met een hangmatisolatiesysteem voor gebruik in koudere omstandigheden.

4. Comfort en Ademend vermogen

In warmere klimaten is het comfort en ademend vermogen van het hangmatmateriaal een belangrijke overweging. Materialen zoals katoen bieden een superieur ademend vermogen, wat helpt om de gebruiker koel te houden. In tegenstelling tot synthetische materialen, die soms minder ademend kunnen zijn en meer warmte kunnen vasthouden, wat minder comfortabel is in hete omstandigheden.

5. Algemene Weersomstandigheden

De algemene weersomstandigheden, inclusief frequentie van regen of sneeuw, beïnvloeden ook de keuze van het hangmatmateriaal. Waterafstotende en snel drogende materialen zoals polyester of nylon zijn geschikter in regenachtige omgevingen, terwijl katoen en andere natuurlijke vezels wellicht beter zijn in droge klimaten.

Op avontuur met een hangmat? Nylon!

Voor reizigers die graag een hangmat meenemen op hun avonturen, is een lichtgewicht, duurzaam en gemakkelijk draagbaar materiaal essentieel. Nylon, en in het bijzonder parachute-nylon, is het meest geschikt voor reishangmatten. Hieronder volgen de belangrijkste voordelen van het kiezen van nylon als materiaal voor een reishangmat:

1. Lichtgewicht

 • Voordelen: Nylon is extreem licht, wat het een uitstekende keuze maakt voor backpackers en trekkers die hun bepakking zo licht mogelijk willen houden. Een lichtere hangmat vermindert de totale last die tijdens lange wandelingen gedragen moet worden, waardoor de reis comfortabeler wordt.

2. Compact

 • Voordelen: Hangmatten gemaakt van parachute-nylon kunnen zeer compact worden opgevouwen, waardoor ze gemakkelijk in een rugzak of zelfs in een dagrugzak passen. Dit maakt het transport en de opslag van de hangmat tijdens reizen eenvoudig en handig.

3. Snel Droog

 • Voordelen: Nylon droogt snel, een cruciale eigenschap voor reishangmatten, vooral als je in vochtige klimaten of in de buurt van waterlichamen kampeert. Sneldrogend materiaal betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over het slapen in een natte hangmat of over het lange tijd moeten wachten tot je hangmat droog is na een wasbeurt of een regenbui.

4. Duurzaamheid

 • Voordelen: Nylon is zeer sterk en bestand tegen slijtage, scheuren en vaak ook UV-straling. Deze eigenschappen maken het ideaal voor gebruik in ruige buitenomgevingen waar de hangmat blootgesteld kan worden aan rotsen, boomtakken en andere schurende oppervlakken.

5. Onderhoudsgemak

 • Voordelen: Nylon is gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden. Vuil en modder kunnen eenvoudig worden afgeveegd, en het materiaal is ook bestand tegen vlekken en geuren, wat betekent dat het minder vaak grondig gewassen hoeft te worden.

6. Veelzijdigheid

 • Voordelen: Dankzij de sterkte en het lichtgewicht karakter van nylon, kan het worden gebruikt in een verscheidenheid aan settings, van stranden en bossen tot bergkampen, zonder zorgen over beschadiging of ongemak.

Kortom, voor de reislustige avonturier die een hangmat wil meenemen, biedt parachute-nylon een optimale combinatie van draagbaarheid, comfort, duurzaamheid en gemak. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat nylon hangmatten een populaire keuze zijn onder reizigers wereldwijd.

Op onze pagina hangmatten vind je de survival hangmat van Hikr.
Deze robuuste survivalhangmat van Hikr is gemaakt van hoogwaardig 210T parachute nylon, wat de hangmat buitengewoon sterk maakt met een draagcapaciteit van 300 kg en zeer slijtvast voor al je buitenactiviteiten. Bovendien maakt het ultra lichte gewicht van slechts 840 gram en het compacte formaat het eenvoudig om deze hangmat overal mee naartoe te nemen. De hangmat is ook voorzien van een klamboe, die bescherming biedt tegen insecten, wat hem ideaal maakt voor bushcraften of survivaltochten. Indien nodig kan de hangmat ook zonder de klamboe gebruikt worden.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *