IP-waarden bieden een gestandaardiseerde manier om het niveau van bescherming van verlichtingsproducten
tegen externe factoren te beoordelen. Ze helpen bij het waarborgen van de veiligheid, functionaliteit en
levensduur van deze producten.

Handig om te weten voor je een tuinlamp aanschaft!
Marion

Wat je moet weten over IP waarden voor tuinverlichting

De IP-waarde, oftewel Ingress Protection (Beschermingsklasse tegen binnendringen), geeft aan in welke mate elektronische apparaten zoals tuinverlichting beschermd zijn tegen het binnendringen van vaste en vloeibare stoffen. Het is belangrijk om de juiste IP-waarde voor tuinverlichting te kiezen, zodat de verlichting veilig en duurzaam is voor gebruik buitenshuis.

De IP-waarde bestaat uit twee cijfers:

  1. Het eerste cijfer geeft de beschermingsgraad tegen vaste stoffen aan (bijv. stof en zand).
  2. Het tweede cijfer geeft de beschermingsgraad tegen vloeistoffen aan (meestal water).

Hier zijn de meest relevante IP-waarden voor tuinverlichting:

  • IP44: Dit is de meest voorkomende beschermingsgraad voor buitenverlichting. De 4 (eerste cijfer) betekent dat het beschermd is tegen vaste voorwerpen groter dan 1 mm. De tweede 4 betekent dat het beschermd is tegen opspattend water uit alle richtingen.
  • IP54: Beschermd tegen stof in beperkte mate (er mag geen schadelijke hoeveelheid stof binnendringen) en tegen opspattend water uit alle richtingen.
  • IP65: Volledig stofdicht en beschermd tegen waterstralen uit elke richting. Geschikt voor plaatsen waar de verlichting regelmatig wordt blootgesteld aan water, zoals in de buurt van een fontein of zwembad.
  • IP67: Volledig stofdicht en beschermd tegen onderdompeling in water (tot 1 meter diepte en voor een periode van maximaal 30 minuten). Dit is geschikt voor gebieden waar tijdelijke onderdompeling mogelijk is.
  • IP68: Volledig stofdicht en beschermd tegen langdurige onderdompeling in water, meestal gespecificeerd door de fabrikant voor diepte en duur. Deze zijn ideaal voor onderwaterverlichting in vijvers en zwembaden.

Als je tuinverlichting kiest, houd dan rekening met de specifieke omstandigheden in je tuin en de plaats waar je de verlichting wilt installeren. Is het een plek waar de verlichting vaak nat kan worden of ondergedompeld in water? Kies dan voor een hogere IP-waarde. Voor normale tuinomstandigheden is IP44 vaak voldoende.

Op Wikipedia staat een uitgebreide uitleg over IP-codes die nog veel verder gaat dan de waarden voor tuinverlichting. Je leest deze uitleg hier.

Door Pauldevries1977 – Eigen werk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=99526391

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *