Best lastig om vast te stellen hoeveel lumen je nodig hebt in een specifieke lamp voor bijvoorbeeld je tuinverlichting. Voorheen hadden we het altijd over het aantal watt, maar tegenwoordig praten we met de nieuwe verlichtingsvormen over lumen.

Ik heb voor je uitgezocht hoe het een en ander werkt en waar je op moet letten
als je een lamp koopt en niet weet hoeveel lumen je nodig hebt.

Veel leesplezier!
Marion


Wat betekent het aantal lumen van een lamp

Het getal ‘lumen’ op de verpakking van een lamp geeft aan hoeveel licht de lamp uitstraalt. Vroeger keken we vooral naar het ‘watt’ getal, maar dat is nu minder relevant bij het kiezen van een lamp. Waarom? Vroeger, toen gloeilampen gangbaar waren, gaven we de lichtsterkte aan in watt. Maar watt is eigenlijk een meting van elektrische energie, niet van lichtsterkte. Daarom gebruiken we nu ‘lumen’.

Vaak is het aantal lumen prominenter op de verpakking dan het wattage. Dit is handig omdat lumen een betere indicatie geeft van de lichtopbrengst en het vergelijken van verschillende soorten lampen makkelijker maakt. Het kan even wennen zijn, maar om het makkelijker te maken, vergelijken veel fabrikanten lumen met het wattage van oude gloeilampen.

Hier een snelle vergelijking tussen lumen en watt:

  • 15 watt: 100 tot 150 lm
  • 25 watt: 200 tot 300 lm
  • 40 watt: 400 tot 500 lm
  • 60 watt: 700 tot 800 lm
  • 75 watt: 900 tot 1000 lm
  • 100 watt: meer dan 1300 lm

Een praktisch voorbeeld: 800 lumen is genoeg voor een kamer, 200 lumen past bij een schemerlamp en voor sfeerlicht is 100 lumen per lampje voldoende.

Voor spots zijn de metingen anders. Een 35 watt halogeenspot heeft bijvoorbeeld ongeveer 250 lumen nodig, terwijl een 50 watt halogeenspot tussen de 350-400 lumen nodig heeft.

Dan is er nog de kwestie van lumen versus lux. Lumen meet de totale lichtuitstraling van een lamp, terwijl lux de hoeveelheid licht op een specifiek oppervlak meet. Een lamp van 1000 lumen zorgt voor meer lux dan een lamp van 500 lumen op dezelfde afstand. Maar als de 500 lumen lamp dichterbij staat, kan die meer lux leveren.

Belangrijk is dus om te bedenken hoe dicht de lamp bij het te verlichten oppervlak komt. Verder kan het helpen om verschillende lampen te testen om te zien welke het beste werkt voor jouw behoeften.

Tot slot, als je op zoek bent naar energiezuinige lampen, let dan op het energielabel. De verhouding tussen lumen en watt toont hoe efficiënt een lamp is.

Bron: Milieucentraal

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *