Je hebt het wellicht zelf ook een keer meegemaakt: je hoort een harde bonk en als je uit het raam kijkt ligt er een versufte of helaas soms zelfs een dode vogel onder je raam.
Wist je dat er jaarlijks honderdduizenden vogels zich dood tegen ramen vliegen?

Gelukkig zijn er eenvoudige manieren om dit tragische aantal te verminderen. Hier zijn enkele tips om deze ongelukken te voorkomen.

Ik hoop je met dit artikel geholpen te hebben om dit te voorkomen.
Marion

Tips & tricks om te voorkomen dat vogels zich doodvliegen tegen je raam

Vogels zien vaak ramen niet, vooral als ze lucht of bomen reflecteren, of wanneer ramen recht tegenover elkaar staan, wat een doorgang suggereert. Dit komt vaker voor in stedelijke gebieden met meer ramen. Zelfs zangvogels die voor roofvogels vluchten, kunnen in blinde paniek tegen ramen botsen.

Hieronder geven we je oplossingen voor thuis of op kantoor.

Oplossingen voor thuis

  • Raamstickers: Deze zijn vooral effectief voor kleinere ramen. Klassieke vogelsilhouetten of zelfgemaakte ontwerpen kunnen helpen. Verticale strepen met een tussenafstand van 10 cm zijn ook effectief.
  • Vermijden van binnenmaatregelen: Maatregelen zoals lamellen of planten binnenin hebben geen invloed op de weerspiegeling. Zorg dat aanpassingen aan de buitenkant worden gedaan.
  • Minimaliseren van licht ’s avonds: Dit helpt niet alleen om vogels te beschermen, maar is ook goed voor het milieu en uw portemonnee.

Oplossingen voor op het werk

Gespiegeld glas in kantoorgebouwen: Bespreek de problematiek met collega’s en leidinggevenden. Gebruik de richtlijnen van vogelbeschermingsorganisaties zoals Audubon en Vogelbescherming om bewustzijn te creëren.

Omgaan met een ‘gebotste’ vogel

Als een vogel tegen uw raam botst, geef hem dan een uur om bij te komen in een veilige, koele plek, zoals een kartonnen doosje. Als hij weer fit lijkt, laat hem dan vrij. Bij twijfel, neem contact op met een vogelasiel of dierenambulance.

Een positieve beweging

Meer mensen maken hun ramen zichtbaar voor vogels, wat leidt tot minder onnodige sterfgevallen. Voorbeelden van vogelveilige structuren zijn kantoorgebouwen, scholen en zelfs dierentuinen met speciaal glas. Ook Rijkswaterstaat gebruikt nu geluidsschermen met strepen langs rijkswegen.

Een nieuwere oplossing is vogelveiligheidsglas, met een UV-patroon dat zichtbaar is voor vogels maar bijna onzichtbaar voor mensen. Beschikbaarheid kan variëren, en de effectiviteit hangt af van de vogelsoort en lichtomstandigheden.

Het is belangrijk om bewustzijn te creëren over dit probleem en samen te werken aan oplossingen. Samen kunnen we een verschil maken in het beschermen van onze gevederde vrienden.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *