Ah, de gezelligheid van een buitenhaard! Of je nu geniet van een frisse avond of wat extra warmte zoekt in je tuin, buitenhaarden zorgen het hele jaar door voor sfeer en gezelligheid. Maar, laten we eerlijk zijn, niet elke tuinhaard of vuurkorf werkt hetzelfde. Dus, hoe zorg je ervoor dat je efficiënt en voordelig stookt?
Lees verder voor mijn beste tips.


Voordelig stoken met je buitenhaard: mijn top tips

Tuinhaarden zijn helemaal in. Steeds meer mensen investeren in hun tuin om van het buitenleven te genieten, ongeacht het seizoen. Van inbouwmodellen tot vrijstaande kachels zonder ombouw – de opties zijn eindeloos. En ja, ze worden allemaal gestookt met haardhout, wat zorgt voor die onweerstaanbare warmte en gezelligheid.

Houthaarden en kachels: hoe stook je ze?

Het stoken van je tuinhaard of kachel buiten is vergelijkbaar met die voor binnen. De Zwitserse methode is hier een favoriet: efficiënt haardhout gebruiken met aanmaakblokjes of houtsnippers voor een snel en gelijkmatig brandend vuur. Vergeet niet de luchttoevoer in de gaten te houden voor het perfecte haardvuur.

Tips voor voordelig stoken

  1. Kies voor ovengedroogd haardhout: Ovengedroogd hout brandt gelijkmatig en lang. Kies voor FSC®-gecertificeerd hout, dat is goed voor milieu én portemonnee.
  2. Gebruik houtsnippers of aanmaakblokjes: Echt, deze kleine helpers maken het aansteken van je haard zoveel makkelijker. Ze besparen tijd en zorgen voor een prachtig vlammenspel.
  3. Probeer houtbriketten: Voor een energiezuinig alternatief met een lange brandduur en schone verbranding, zijn houtbriketten een uitstekende keuze. Zorg er wel voor dat ze droog blijven!
  4. Combineer haardhout met houtbriketten: Voeg houtbriketten toe als je haardhout al lekker brandt. Dit zorgt voor een langer en gelijkmatiger brandend vuur, waardoor je meer rendement uit je haardvuur haalt.

Slim en efficiënt stoken: de Zwitserse stookmethode

Heb je ooit gehoord van de Zwitserse stookmethode? Het klinkt misschien als iets exotisch, maar het is eigenlijk een slimme en milieuvriendelijke manier om je houtkachel of haard aan te steken. In plaats van van onderaf aan te steken, doe je bij deze methode iets wat op het eerste gezicht tegenintuïtief lijkt: je steekt het hout van bovenaf aan. Het resultaat? Een efficiëntere verbranding, minder rook en een schonere uitstoot vanaf het begin.

Stap-voor-stap naar een schonere verbranding

  1. Kies voor droog en schoon hout: Je startpunt is essentieel. Gebruik hout met een vochtpercentage tussen de 15 en 20%, wat je makkelijk kunt checken met een houtvochtmeter.
  2. Open de luchttoevoer: Zorg dat je haard of kachel klaar is voor actie door de luchttoevoer helemaal open te zetten.
  3. Stapel je hout kruislings: Begin met de dikste blokken onderaan en werk naar boven toe met dunnere stukken. Tussen de blokken houd je een klein beetje ruimte voor luchtcirculatie. Bovenop deze houttoren leg je wat aanmaakhoutjes en het aanmaakblokje.
  4. Aansteken maar: Steek het aanmaakblokje bovenop aan en kijk hoe het vuur zich elegant van boven naar beneden werkt. De hitte van het vuur zorgt ervoor dat de rookgassen die onder het vuur ontstaan, grotendeels worden verbrand, wat zorgt voor een schoner en efficiënter vuur.

Deze methode is niet alleen beter voor het milieu dankzij de verminderde rook en schonere verbranding, maar het zorgt ook voor een meer gecontroleerd en langer brandend vuur. Probeer het eens uit en geniet van de warmte en gezelligheid, wetende dat je een klein stukje bijdraagt aan een schonere wereld.

Instructie video

De Stichting Nederlandse Haarden- en Kachelbranche heeft een heldere video gepubliceerd over het stoken volgens de Zwitserse methode:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *