Voederhuisjes van cortenstaal: trendy en praktisch

Cortenstaal voederhuisjes zijn zowel een stijlvolle als functionele toevoeging aan elke buitenruimte. Of je nu een ervaren vogelliefhebber bent of gewoon op zoek bent naar een uniek tuinaccessoire, deze voederhuisjes zijn zeker het overwegen waard. Zo hebben ze bijvoorbeeld
een lange levensduur en vragen minimale onderhoud.
Lees hier hoe deze stijlvolle voederhuisjes van cortenstaal een verschil
kunnen maken in jouw tuin en voor de vogels in je omgeving.

Veel plezier!
Marion

Editor’s note: Dit artikel heb ik op 7 mei 2024 vernieuwd met nieuwe modellen voederhuisjes van cortenstaal

Overzicht voederhuisjes van cortenstaal

In onderstaand overzicht vind je de mooiste cortenstalen voederhuisjes. Ik heb ze nauwkeurig geselecteerd: stuk voor stuk zijn ze van een goede en mooie kwaliteit. Om een goede keuze te maken heb ik op deze pagina ook een overzichtje gemaakt waarop je moet letten als je zo’n voederhuisje wilt aanschaffen en geef ik je verschillende tips.
Ga je liever voor een voedersilo of voederhuisje op paal? Je vindt ze ook bij Tuinhappiness.

Hier zijn ze, ik beschrijf ze stuk voor stuk onder deze tabel:

Opossum voederhuisje en vogelbad cortenstaal
1. Opossum voederhuisje en vogelbad cortenstaal

Mijn topper,
zie persoonlijk advies
Bauhaus voederhuisje en vogelbad cortenstaal
2. Bauhaus voederhuisje en vogelbad cortenstaal

Artistieke voederplek met vorstbestendig waterbakje
Opossum voederhuis bungalow roest staand
3. Opossum voederhuis bungalow roest staand

Leuk design, beukenhouten staven voor vogels om gemakkelijk aan te vliegen
Opossum voederhuisje roest
4. Opossum voederhuisje roest
Het leistenen dakje past perfect bij de natuurlijke roestige afwerking
Opossum voedernest en vogelbad
5. Opossum voedernest en vogelbad cortenstaal

Mooie vormgeving: symboliseert vogelnest met takjes en twijgjes
Opossum voederhuis bungalow roest hangend
6. Opossum voederhuis bungalow roest hangend

Wordt geleverd met een 180 cm lang edelstalen koord
Opossum voederhuisje en vogelbad hangend cortenstaal
7. Opossum voederhuisje en vogelbad hangend cortenstaal

Hangende versie van mijn topper

Mijn persoonlijke topper!

De prachtige vormgeving maakt dat ik dit cortenstalen voederhuisje heb gekozen als topper. Ook vind ik het leuk dat het zowel een voeder- als badderfunctie heeft.
Het vogelhuisje is groot genoeg om ook bijvoorbeeld Turkse Kwartels te verwelkomen.
Koop je dit voederhuisje, dan ontvang je hem als stalen uitvoering. Het roestproces duurt, afhankelijk van het weer, een jaartje voordat het huisje de cortenstalen kenmerken (roest) heeft.
Echt een aanwinst voor jouw tuin!

Top 7 beste voederhuisjes van cortenstaal 2024


1. Opossum voederhuisje en vogelbad cortenstaal

Het Opossum voederhuisje en vogelbad cortenstaal is een stijlvol tuinaccessoire, ideaal voor zowel klassieke als moderne huizen. Dit architectonisch vormgegeven product, met een roestkleur die naadloos opgaat in de natuur, is gemaakt van duurzaam en weerbestendig cortenstaal. Het rust op stevige RVS stangen voor eenvoudige plaatsing en omvat twee porseleinen schaaltjes voor voedsel of water. De afmetingen zijn 34 cm lang, 40 cm hoog en 18 cm breed. Bij aankoop ontvang je het metalen huis, de schaaltjes, stangen en bevestigingsmateriaal. Dit voederhuisje en vogelbad biedt een uniek uitzicht op de activiteiten van vogels en is een prachtige, functionele toevoeging aan elke tuin.

Voor- en nadelen:

 • Duurzaamheid: Gemaakt van cortenstaal, staat het bekend om zijn lange levensduur en weerbestendigheid, waardoor het een duurzame keuze is voor tuindecoratie.
 • Aantrekkelijk: De roestkleur en het architectonische ontwerp zorgen ervoor dat het voederhuisje zowel in klassieke als moderne tuinen past en een elegante uitstraling heeft.
 • Vogelvriendelijk ontwerp: Het biedt een veilige en aangename plek voor vogels om te eten en te baden, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin.
 • Gebruiksgemak: Eenvoudig te installeren met de afgeschuinde RVS stangen en onderhoudsvriendelijk dankzij het hoogwaardige materiaal.
 • Prijs: Cortenstaal is een premium materiaal, wat kan resulteren in een hogere prijs vergeleken met voederhuisjes van minder duurzame materialen.

2. Bauhaus voederhuisje en vogelbad cortenstaal

Verwelkom vogels in je tuin met dit Bauhaus voederhuisje en vogelbad, vervaardigd uit hoogwaardig Cortenstaal dat met de tijd een prachtige oranje gloed ontwikkelt. Het design is een modern staaltje architectuur dat natuurlijk opgaat in de omgeving. Het huisje is uitgerust met omgezette randen voor vogelvoer en een vorstbestendig keramisch bakje voor water. De meegeleverde roestvrijstalen paal, bestaande uit twee delen en 1,50 meter lang, heeft een afgeschuinde kant voor gemakkelijke installatie. Dit in Duitsland vervaardigde voederhuisje is een ware aanwinst voor elke tuin.

Voor- en nadelen:

 • Duurzaam materiaal: Cortenstaal is robuust en ontwikkelt een aantrekkelijke roestkleur die goed past bij de natuurlijke omgeving.
 • Esthetisch design: Het moderne ontwerp voegt een artistieke touch toe aan je tuin.
 • Multifunctionaliteit: Voorzien van zowel een voederplek als een vorstbestendig waterbakje, ideaal voor alle seizoenen.
 • Eenvoudige installatie: De afgeschuinde kant van de paal vergemakkelijkt het plaatsen in de grond.
 • Prijs: Gezien de kwaliteit van het materiaal en het ontwerp kan dit voederhuisje relatief duur zijn in vergelijking met eenvoudigere modellen.

3. Opossum voederhuis bungalow roest staand

Het Opossum voederhuis bungalow roest staand is een stijlvol vogelhuis in bungalowstijl, gemaakt van hoogwaardig cortenstaal. Het onderscheidt zich door zijn natuurlijke roestkleur en duurzame constructie. Het ontwerp omvat opstaande randen aan de lange kanten om voer op zijn plek te houden en wordt geleverd met beukenhouten staven voor vogels om gemakkelijk aan te vliegen. Met afmetingen van 48 cm lengte, 30.50 cm breedte, en 19.50 cm hoogte, biedt het een praktische voedingsplek voor vogels. Het cortenstaal ontwikkelt over tijd een unieke roestpatina die het materiaal beschermt tegen verdere corrosie. Let op: een porseleinschaal is niet inbegrepen. Dit voederhuis is een mooie en functionele aanwinst voor elke tuin.

Voor- en nadelen:

 • Duurzaamheid: Vervaardigd uit hoogwaardig cortenstaal, wat bekend staat om zijn lange levensduur en weerbestendigheid.
 • Stijlvol design: De natuurlijke roestkleur en de bungalowstijl zorgen voor een stijlvolle en natuurlijke uitstraling die goed past in diverse tuinomgevingen.
 • Praktisch ontwerp: Voorzien van opstaande randen om te voorkomen dat voer uitvalt en beukenhouten staven die het gemakkelijk maken voor vogels om aan te vliegen.
 • Unieke roestontwikkeling: Het cortenstaal ontwikkelt een karakteristieke roestpatina over de tijd, wat bijdraagt aan de esthetische waarde en het materiaal beschermt tegen verdere corrosie.
 • Porseleinschaal niet inbegrepen: Het voederhuis wordt geleverd zonder de afgebeelde porseleinschaal, wat extra aankoop vereist voor volledige functionaliteit.

4. Opossum voederhuisje roest

Het Opossum voederhuisje roest is een stijlvol en functioneel tuinaccessoire, perfect voor vogelliefhebbers. Dit staande voederhuisje, vervaardigd uit duurzaam cortenstaal met een natuurlijk roestige afwerking, biedt een charmante uitstraling. Het is uitgerust met een elegant leistenen dak en wordt geleverd met een edelstalen stang voor eenvoudige installatie in de grond. Het voederhuisje biedt een doe-het-zelf element, waarbij gebruikers worden aangemoedigd om zelf een tak te zoeken en toe te voegen voor een persoonlijke touch. Het is ook geschikt voor terrassen, met de optie om een aparte voet te verkrijgen. De afmetingen zijn 38 cm lang, 20 cm breed en 18 cm hoog, waardoor het een ideale toevoeging is voor elke tuin.

Voor- en nadelen:

 • Duurzaam materiaal: Gemaakt van cortenstaal, bekend om zijn lange levensduur en weerbestendigheid, wat zorgt voor een duurzame tuinaccessoire.
 • Aantrekkelijk: De natuurlijke roestige afwerking en het leistenen dak geven het voederhuisje een elegante en natuurlijke uitstraling die in elke tuin past.
 • Personalisatie: Biedt de mogelijkheid om het voederhuisje te personaliseren door zelf een tak te zoeken en toe te voegen, wat een uniek en persoonlijk tintje geeft.
 • Veelzijdige installatie: Geschikt voor zowel tuinen als terrassen, met de optie om een aparte voet te verkrijgen voor installatie op terrassen.
 • Porseleinschaal niet inbegrepen: Het voederhuisje wordt geleverd zonder een schaal voor het voer, waardoor gebruikers mogelijk een aparte schaal moeten aanschaffen.

5. Opossum voedernest en vogelbad

Het Opossum voedernest en vogelbad is een artistiek en functioneel tuinaccessoire, ontworpen door Uwe Sinnig. Dit unieke product, gemaakt van strak cortenstaal, imiteert op kunstige wijze een vogelnest met takjes en twijgjes. Het bevat drie witte porseleinen kommetjes, die zowel voor water als vogelvoer kunnen worden gebruikt, en hebben de uitstraling van eierschalen. De constructie is gemaakt van echt cortenstaal dat in de loop der tijd een beschermende roestlaag ontwikkelt, waardoor het niet doorroest. Het voedernest en vogelbad staat op een 1,5 meter hoge paal, te glad voor katten, wat een veilige plek voor vogels creëert. Het geheel integreert prachtig met de natuur en is met zijn afmetingen van 26 cm lang en 7 cm hoog, een echte blikvanger in de tuin.

Voor- en nadelen:

 • Uniek artistiek ontwerp: Ontworpen door Uwe Sinnig, met een creatieve nabootsing van een nest met takjes en twijgjes in strak cortenstaal.
 • Multifunctioneel: Inclusief drie witte porseleinen kommetjes voor zowel water als vogelvoer, veelzijdig en praktisch voor vogels.
 • Duurzaamheid: Gemaakt van echt cortenstaal dat een beschermende roestlaag ontwikkelt, voorkomt doorroesten en zorgt voor een langdurige levensduur.
 • Veilig voor bogels: De hoge en gladde paal is ontoegankelijk voor katten, waardoor het een veilige eet- en badplaats voor vogels biedt.
 • Beperkte afmetingen: Met een hoogte van slechts 7 cm kan het nest wat klein zijn voor sommige grotere vogelsoorten of voor meerdere vogels tegelijkertijd.

6. Opossum voederhuis bungalow roest hangend

Het Opossum voederhuis bungalow roest hangend is een elegant en functioneel tuinaccessoire in bungalowstijl. Het is vervaardigd uit duurzaam cortenstaal en voorzien van opstaande randen om te voorkomen dat voer uitvalt. Het huisje omvat beukenhouten staven voor het gemakkelijk aanvliegen van vogels en wordt geleverd met een 180 cm lang edelstalen koord voor eenvoudige ophanging. Dit hangende voederhuis ontwikkelt in de loop van de tijd een karakteristieke roestlaag die verdere corrosie voorkomt en een esthetisch aantrekkelijke uitstraling biedt. Na ongeveer twee jaar bereikt het staal zijn ideale patina. Met afmetingen van 48 cm lang, 30.5 cm breed en 19.5 cm hoog, is dit voederhuis een stijlvolle aanvulling voor elke tuin.

Voor- en nadelen:

 • Ontwerp: Stijlvolle bungalowstijl en natuurlijke roestkleur van cortenstaal, die bijdraagt aan de esthetiek van elke tuin.
 • Duurzaamheid: Gemaakt van cortenstaal, bekend om zijn weerbestendigheid en lange levensduur.
 • Functioneel ontwerp: Voorzien van opstaande randen om te voorkomen dat voer uitvalt en beukenhouten staven die het gemakkelijk maken voor vogels om aan te vliegen.
 • Gemakkelijk te installeren: Wordt geleverd met een 180 cm lang edelstalen koord, wat het ophangen eenvoudig en praktisch maakt.
 • Porseleinschaal niet inbegrepen: Hoewel het voederhuis een aantrekkelijk ontwerp heeft, wordt het geleverd zonder de afgebeelde porseleinschaal, waardoor kopers deze apart moeten aanschaffen.

7. Opossum voederhuisje en vogelbad hangend cortenstaal

Het Opossum voederhuisje en vogelbad hangend cortenstaal is een stijlvolle en praktische toevoeging aan elke tuin. Dit hangende model is vervaardigd uit duurzaam cortenstaal, dat bekend staat om zijn natuurlijke, roestige uitstraling en lange levensduur. Het ontwikkelt in de loop van de tijd een kenmerkende roestlaag die het staal beschermt tegen verdere corrosie, met een optimale patina die binnen ongeveer twee jaar bereikt wordt. Het voederhuisje wordt geleverd met twee porseleinen schaaltjes, geschikt voor vogelvoer of water, en een 180 cm lang edelstalen koord voor eenvoudige installatie. Met afmetingen van 34 cm lengte, 18 cm breedte en 40 cm hoogte, biedt het een stijlvol en functioneel toevluchtsoord voor vogels in de tuin.

Voor- en nadelen:

 • Esthetisch aantrekkelijk: Het cortenstaal biedt een natuurlijke, roestige uitstraling die stijl toevoegt aan elke tuin.
 • Duurzaamheid: Cortenstaal is bekend om zijn weerbestendigheid en duurzaamheid, waardoor het voederhuisje lang meegaat.
 • Multifunctioneel: Wordt geleverd met twee porseleinen schaaltjes, geschikt voor zowel vogelvoer als water.
 • Gemakkelijk te Installeren: Inclusief een 180 cm lang edelstalen koord voor eenvoudige ophanging en positionering.
 • Roestontwikkelingstijd: Het kan tot twee jaar duren voordat het Cortenstaal zijn volledige patina en kleur ontwikkelt, wat voor sommige gebruikers te lang kan zijn.

Welke soorten voederhuisjes zijn er eigenlijk?

Vraag je je af welke soorten vogelvoederhuisjes er zijn om je gevederde vrienden naar je tuin te lokken? Nou, er is een hele reeks aan opties, elk met hun eigen charme en functionaliteit. Laten we samen een kijkje nemen:

1. Traditionele hangende voederhuisjes

 • Beschrijving: Dit is de klassieke keuze. Hangende voederhuisjes zijn vaak gemaakt van hout of kunststof en (nu nog zeldzaam) cortenstaal en kunnen overal in je tuin worden opgehangen.
 • Perfect voor: Tuinen van elke grootte – ze zijn vooral geweldig voor kleinere ruimtes.
 • Voordelen: Eenvoudig te vullen en schoon te maken.

2. Plateau- of platformvoederhuisjes

 • Beschrijving: Deze voederhuisjes hebben een open ontwerp, meestal een platform waarop je het voedsel plaatst.
 • Perfect voor: Het aantrekken van een grote verscheidenheid aan vogels, waaronder degenen die niet graag in gesloten ruimtes eten.
 • Voordelen: Makkelijk toegankelijk, maar ze kunnen snel leeg raken.

3. Venstervoederhuisjes

 • Beschrijving: Bevestigd aan een raam met zuignappen, deze voederhuisjes bieden een close-up zicht op de vogels.
 • Perfect voor: Vogelspotten vanuit het comfort van je huis.
 • Voordelen: Geweldig voor appartementen of huizen zonder tuinen.

4. Voederhuisjes op paal of standaard

 • Beschrijving: Deze voederhuisjes staan op een paal of standaard en kunnen overal in de tuin worden geplaatst.
 • Perfect voor: Het creëren van een centraal voederpunt in je tuin.
 • Voordelen: Minder toegankelijk voor roofdieren zoals katten.

5. Silo- of buisvoederhuisjes

 • Beschrijving: Lang en cilindrisch, deze voederhuisjes zijn geweldig voor het voeden van kleinere vogels.
 • Perfect voor: Het aantrekken van kleine vogelsoorten zoals mezen en vinken.
 • Voordelen: Verminderen afval en beschermen voedsel tegen de elementen.

6. Suet- en vetbolvoederhuisjes

 • Beschrijving: Speciaal ontworpen voor suet (niervet) of vetbollen, deze voederhuisjes zijn ideaal in koudere maanden.
 • Perfect voor: Het bieden van een energierijke voedselbron voor vogels tijdens de winter.
 • Voordelen: Trekken een verscheidenheid aan vogels aan, vooral mezen en spechten.

Dus, of je nu een knusse stadstuin of een uitgestrekt landelijk gebied hebt, er is altijd een vogelvoederhuisje dat bij jouw ruimte en de behoeften van je lokale vogels past. Kies jouw favoriet, vul het met wat heerlijke snacks, en geniet van het concert van vogelgezang dat volgt!

Wat maakt cortenstaal zo speciaal voor tuinaccessoires?

Cortenstaal, je hebt er misschien wel eens van gehoord of het gezien in moderne tuinen, maar wat maakt het nou zo bijzonder? Laten we eens duiken in de unieke eigenschappen van dit materiaal.

Robuust met een rustieke touch: Cortenstaal, officieel bekend als weerbestendig staal, is beroemd om zijn robuustheid en zijn kenmerkende roestige uitstraling. Dit staal ontwikkelt een beschermende laag roest wanneer het aan de elementen wordt blootgesteld, wat zorgt voor een opvallend en natuurlijk ogend ontwerp.

En waarom is cortenstaal dan zo populair voor tuinartikelen?

 1. Duurzaamheid: Een van de grootste voordelen van cortenstaal is zijn lange levensduur. Het is bestand tegen de meest extreme weersomstandigheden, wat betekent dat jouw tuinaccessoires er jarenlang mooi uit zullen zien, zonder veel onderhoud.
 2. Weinig onderhoud: In tegenstelling tot andere materialen heeft cortenstaal nauwelijks onderhoud nodig. Geen schilderen of roestbehandelingen; de natuurlijke roestlaag beschermt het staal en geeft het een charmante uitstraling.
 3. Esthetische flexibiliteit: Of je nu een moderne, industriële look of een meer traditionele, rustieke stijl in je tuin wilt, cortenstaal past zich aan. Het kan prachtig worden geïntegreerd in diverse tuinontwerpen.
 4. Milieuvriendelijk: Cortenstaal is volledig recyclebaar, wat bijdraagt aan zijn populariteit onder milieubewuste tuiniers en ontwerpers.
 5. Unieke uitstraling: De warme, aardse tint van cortenstaal voegt een unieke esthetiek toe aan tuinaccessoires. Het verandert van uiterlijk door de seizoenen heen, wat een dynamische en boeiende look creëert.

Dus, of je nu een voederhuisje, een tuinhaard of kunstzinnige sculpturen in je tuin wilt plaatsen, cortenstaal biedt een stijlvolle, duurzame en onderhoudsvriendelijke oplossing. Zeg maar dag tegen de jaarlijkse schilderbeurten en hallo tegen een tuin die met de jaren alleen maar mooier wordt!

Cortenstaal voederhuisje kopen? Hier moet je op letten

Ben je van plan om een stijlvol cortenstaal voederhuisje aan te schaffen? Super idee! Cortenstaal voederhuisjes zijn niet alleen een lust voor het oog, maar ook een fantastische aanwinst voor je tuin. Hier zijn een paar tips om je te helpen de perfecte keuze te maken:

1. Kwaliteit van het materiaal

 • Waarom belangrijk: De kwaliteit van het cortenstaal bepaalt hoe goed het bestand is tegen weersinvloeden en hoe lang het meegaat.
 • Tip: Zoek naar voederhuisjes gemaakt van echt, hoogwaardig cortenstaal. Dit materiaal krijgt na verloop van tijd een prachtige, natuurlijke roestlaag.

2. Grootte en ontwerp

 • Waarom belangrijk: De grootte moet passen bij je tuinruimte en het ontwerp moet aantrekkelijk zijn voor de vogels.
 • Tip: Overweeg de ruimte waar je het voederhuisje wilt plaatsen en kies een ontwerp dat zowel functioneel als esthetisch aantrekkelijk is.

3. Toegankelijkheid voor Vogels

 • Waarom belangrijk: Je wilt dat het voederhuisje toegankelijk is voor vogels, maar niet voor roofdieren zoals katten.
 • Tip: Kies een model met voldoende ruimte voor de vogels om comfortabel te eten, maar niet te groot zodat roofdieren erbij kunnen.

4. Onderhoudsgemak

 • Waarom belangrijk: Regelmatige reiniging is essentieel om ziekten bij vogels te voorkomen.
 • Tip: Ga voor een voederhuisje dat eenvoudig te demonteren en schoon te maken is.

5. Weerbestendigheid

 • Waarom belangrijk: Het voederhuisje moet bestand zijn tegen verschillende weersomstandigheden.
 • Tip: Controleer of het voederhuisje goed in elkaar zit en bestand is tegen regen, wind en sneeuw.

Dus, als je op jacht bent naar dat perfecte cortenstaal voederhuisje, houd deze tips in gedachten. Ze helpen je niet alleen een voederhuisje te vinden dat er geweldig uitziet, maar ook een die lang meegaat en geliefd zal zijn bij de vogels in je tuin. Veel winkelplezier!

Pinda's tip

Welk vogelvoer voor welke vogels?

Vogels zijn best kritisch wat hun eten betreft. Dus als het winter is, en er minder voedsel voor je vogeltjes te vinden is in je tuin, is het handig om te weten wat zo nodig hebben én lekker vinden.
Natuurmonumenten heeft een heel leuk artikel hierover geschreven, waarin je alles vindt wat je hierover wilt weten. Inclusief het zelf maken vogelvoer. Heel leuk: Zo help je vogels de winter door.

Waarom je kunt vertrouwen op mijn selectie

Vraag je je af waarom je mij en mijn team zou moeten vertrouwen met jouw keuze? Hier zijn enkele steengoede redenen:

 • Ervaring: We hebben jarenlange ervaring met tuinproducten en kennen de ins en outs.
 • Objectiviteit: We zijn niet gebonden aan merken. Onze aanbevelingen zijn gebaseerd op kwaliteit, niet op commissies.
 • Feedback: We luisteren naar onze lezers. Jullie feedback helpt ons continu verbeteren.
 • Passie: We houden gewoon van buiten zijn en gezelligheid. Net als jij! Daarom willen we dat je de beste ervaring hebt.

Kortom, we zijn hier om jou te helpen de beste keuze te maken, zonder gedoe. Vertrouw dus gerust op ons!

Veelgestelde vragen over cortenstalen voederhuisjes

Juist het tegenovergestelde! Cortenstaal is speciaal ontworpen om een beschermende roestlaag te ontwikkelen die het staal beschermt tegen verdere corrosie. Deze natuurlijke laag geeft het zijn unieke, robuuste uitstraling en maakt het ideaal voor buitengebruik.

Absoluut. De roestlaag van cortenstaal is stabiel en geeft geen schadelijke stoffen af, waardoor het veilig is voor vogels. Het is een populaire keuze voor tuinaccessoires juist vanwege zijn veiligheid en duurzaamheid.

Het mooie van cortenstaal is dat het nauwelijks onderhoud vergt. Je hoeft het niet te schilderen of te behandelen. Het enige wat je moet doen, is het voederhuisje regelmatig schoonmaken om het hygiënisch te houden voor de vogels.

Cortenstaal heeft een natuurlijke, aardse uitstraling die over het algemeen goed samengaat met de meeste tuinontwerpen. Het biedt een stijlvol contrast met het groen van je tuin en wordt vaak gezien als een kunstzinnige toevoeging.

De prijs van cortenstaal voederhuisjes kan variëren, maar ze bieden een goede prijs-kwaliteitverhouding. Gezien hun duurzaamheid en het minimale onderhoud dat ze vereisen, zijn het vaak kosteneffectieve investeringen op lange termijn.