Egelhuisjes: een knusse plek voor onze stekelige vrienden

Heb je ooit die schattige, stekelige bezoekers in je tuin opgemerkt? Ja, ik heb het over egels! Deze kleine wezens zijn niet alleen een genot om naar te kijken, maar ze spelen ook een essentiële rol in ons ecosysteem. Maar door de verstedelijking en het verlies van hun natuurlijke habitat vinden ze het steeds moeilijker om veilige schuilplaatsen te vinden.

Dit is waar egelhuisjes om de hoek komen kijken! Deze speciaal ontworpen huisjes bieden een veilige haven voor egels, vooral tijdens de koudere maanden en de broedperiode.
En geloof het of niet, met zo’n huisje in je tuin draag je direct bij aan de
bescherming van deze prachtige dieren én verhoog je de diversiteit aan
tuindieren in jouw tuin!

Klaar voor wat stekelige info?
Marion

Overzicht egelhuisjes

In onderstaand overzicht vind je de mooiste én beste egelhuisjes voor buiten. Ik heb ze nauwkeurig geselecteerd: stuk voor stuk zijn ze van een goede en mooie kwaliteit. Om een goede keuze te maken heb ik op deze pagina ook een overzichtje gemaakt waarop je moet letten als je een egelhuisje wilt aanschaffen en geef ik je verschillende tips.

Hier zijn ze, ik beschrijf ze stuk voor stuk onderaan deze tabel:

Dokkodo Egelhuis Palazzo
1. Dokkodo Egelhuis Palazzo

Mijn topper,
zie persoonlijk advies
Esschert Design Egelhuis
2. Esschert Design Egelhuis

Uitschuifbare toegangstunnel, gemaakt van FSC vurenhout
Egelhuis naturel
3. Egelhuis naturel

Met stevig, gepoederlakt metalen frame en dikke houtconstructie van 16 mm
CKB houten egelhuis
4. CKB houten egelhuis

Gebogen dak om water af te voeren, naambordje voor het schrijven van een naam
Relaxdays egelhuis
5. Relaxdays egelhuis

Door afneembaar dak makkelijk schoon te maken, heeft 2 kamers
Egelhuis riet
6. Egelhuis riet

Uitstekende camouflage
Navaris egelhuisje
7. Navaris egelhuisje

Heeft een afneembaar dak, huisje dient zelf in elkaar gezet te worden
Esschert Design egelmand
8. Eschert Design egelmand

Gemaakt van wilgentakken

Mijn persoonlijke topper!

Het Dokkodo egelhuis Palazzo is het meest luxueuze onderkomen dat een egeltje vinden kan.
Het dak is voorzien van bitumen, dus waterdicht, en kan door de scharnieren eenvoudig geopend en gesloten worden.
De houten vloer komt iets van de grond door de geplaatste latten en dat voorkomt vocht. Het huisje heeft twee kamers en is gemaakt van hoogwaardige materialen en onbehandeld hout.
Het Dokkodo Palazzo egelhuisje heeft een indrukwekkend aantal positieve reviews (122) van 5 sterren!

Top 8 beste egelhuisjes 2024


1. Dokkodo Egelhuis Palazzo

Op zoek naar een luxe onderkomen voor tuinegels? Het Dokkodo Egelhuis Palazzo combineert Europese kwaliteit en stijl voor een perfect egelverblijf. Dit 2-in-1 huis kan zowel als voederplek als slaapplaats dienen. Het is meteen gebruiksklaar en is ontworpen voor optimaal comfort en veiligheid: het verhoogde design voorkomt vocht, terwijl het dak met bitumen kou en wind buiten houdt. Een slim labyrint zorgt dat egels veilig zijn van ongewenste gasten. Ventilatiegaten bevorderen de hygiëne en het openklapbare dak maakt schoonmaken eenvoudig. Met afmetingen van 45 x 39 x 22,5 cm is het ruim en comfortabel. Het Dokkodo Egelhuis Palazzo biedt egels een paleiswaardig thuis.

Voor- en nadelen:

 • Veelzijdigheid: Het 2-in-1 ontwerp maakt het geschikt zowel als voederhuis als slaapplaats voor egels.
 • Hoogwaardige kwaliteit: Vervaardigd in Europa met de beste materialen, wat zorgt voor duurzaamheid en een stijlvolle uitstraling.
 • Optimaal comfort: Dankzij de verhoogde vloer en het bitumen dak blijft het huisje droog en warm, wat zorgt voor een comfortabel onderkomen.
 • Veiligheid: Het unieke labyrintontwerp beschermt egels tegen ongewenste gasten, terwijl de gebruikte materialen eco-vriendelijk en veilig zijn.
 • Prijs: Gezien de premium kwaliteit en eigenschappen kan het Egelhuis Palazzo duurder zijn dan andere basismodellen op de markt.

2. Esschert Design Egelhuis

Het Esschert Design Egelhuis is het ideale winteronderkomen voor tuinegels. Dit stijlvolle huisje, gemaakt van FSC gecertificeerd vurenhout, biedt door zijn bitumen dak bescherming tegen vocht. De uitschuifbare toegangstunnel zorgt ervoor dat alleen egels erin kunnen. Hoewel het een natuurlijke nestervaring nabootst, moet je het huisje wel bedekken met bladeren en natuurlijke materialen zodat het opgaat in de omgeving. Met steeds meer betegelde tuinen biedt dit egelhuis een essentiële schuilplaats voor egels in hun winterslaap. Voor optimale resultaten, plaats het huis op een rustige plek, bedek met bladeren, en zorg dat de opening niet naar het Noorden of Noordoosten wijst.

Voor- en nadelen:

 • Duurzaamheid: Vervaardigd uit FSC gecertificeerd vurenhout, wat garandeert dat het hout uit verantwoord beheerde bossen komt.
 • Beschermend bitumen dak: Zorgt ervoor dat het binnen droog en comfortabel blijft.
 • Veilige toegang: Uitschuifbare toegangstunnel die ervoor zorgt dat enkel egels het huisje kunnen betreden.
 • Natuurlijk design: Het imiteert een natuurlijk nest, waardoor egels zich direct thuis voelen.
 • Extra voorbereiding: Voor optimaal gebruik moet je het egelhuis bedekken met bladeren en het integreren in de natuurlijke omgeving, wat extra werk kan vergen.

3. Egelhuis naturel

Het “Egelhuis Naturel” biedt een veilig toevluchtsoord en verblijf voor egels. Gemaakt van een robuust, gepoedercoat metalen frame, is dit huisje zowel duurzaam als aantrekkelijk. Met een waterdicht dak en een natuurlijke afwerking past het perfect in elke tuin. De afmetingen zijn circa 50 cm x 39 cm x 18 cm (L x B x H). Wat materiaal betreft, combineert het metaal met geïmpregneerd en FSC-gecertificeerd hout. Een uniek kenmerk is de extra beveiliging door een houten inkom, en het hout heeft een stevige dikte van 16 mm. Dit egelhuisje is ideaal voor diegenen die een gastvrije omgeving voor stekelige vrienden willen creëren.

Voor- en nadelen:

 • Stevigheid en duurzaamheid: Het huisje is gemaakt van een robuust, gepoedercoat metalen frame, wat zorgt voor een lange levensduur.
 • Waterbestendig: Met een waterdicht dak is het egelhuis bestand tegen diverse weersomstandigheden, waardoor de egel droog blijft.
 • Natuurlijke afwerking: De natuurlijke uitstraling zorgt ervoor dat het huisje mooi opgaat in de tuinomgeving.
 • Extra beveiligd: De houten inkom biedt extra bescherming en privacy voor de egel, wat de kans vergroot dat hij het huisje als verblijfplaats kiest.
 • Grootte en gewicht: Door het gebruik van zowel metaal als dik hout kan het huisje relatief zwaar zijn, wat het verplaatsen moeilijker kan maken.

4. CKB houten egelhuis

Het “CKB houten egelhuis” biedt een ideale schuilplaats voor egels, vooral in tuinen waar natuurlijke nestgelegenheid beperkt is. Dit huisje, vervaardigd uit dennenhout en sparrenhout, is niet alleen geschikt voor de koude maanden maar ook voor zomer en lente. Met zijn gebogen dak dat water afvoert en een stevige constructie beschermt het egels tegen roofdieren en weersomstandigheden. Het kan ook dienen als decoratief verblijf voor cavia’s in een buitenren. Voor optimale aantrekkingskracht op egels wordt aanbevolen het huisje te plaatsen op een rustige, beschutte plek, uit de directe zon, bij voorkeur in de buurt van struiken. Een extraatje is het naambordje waarop een naam geschreven kan worden. Met afmetingen van 33,5 x 34 x 19 cm is het ruimer dan standaard egelhuizen.

Voor- en nadelen:

 • Veelzijdig gebruik: Geschikt voor alle seizoenen, van winterslaap tot broedseizoen, en kan zelfs als decoratief huis voor cavia’s dienen.
 • Duurzaam materiaal: Gemaakt van dennenhout en sparrenhout, wat zorgt voor een natuurlijke en robuuste bescherming.
 • Waterafstotend design: Het gebogen dak voert water af, waardoor het binnen droog blijft.
 • Extra ruimte: Met afmetingen van 33,5 x 34 x 19 cm is het ruimer dan veel standaard egelhuizen, wat meer comfort biedt aan de egels.
 • Vereist zorgvuldige plaatsing: Om de kans op bewoning door egels te maximaliseren, moet het op een specifieke, beschutte plek worden geplaatst, weg van direct zonlicht en harde wind. Dit kan beperkend zijn voor sommige tuinen.

5. Relaxdays egelhuis

Het Relaxdays egelhuis biedt een ideale schuilplaats voor egels tijdens de wintermaanden. Gemaakt van dennenhout, is het huisje speciaal ontworpen om egels aan te trekken en ze een comfortabele plek te bieden. Het heeft een totale grootte van 22,5 x 32 x 27 cm, een ruime ingang en twee kamers. Voor een succesvolle aantrekking van egels, plaats je het huisje aan het begin van de herfst op een beschutte, droge plek en bedek je het met bladeren en rijshout. Vul het met nestmateriaal voor extra comfort. Een handige tip is om een tak voor de ingang te leggen; als deze is verplaatst, betekent dit dat een egel zijn intrek heeft genomen. Vermijd het voeren van ongeschikt voedsel en respecteer hun winterslaap van november tot maart.

Voor- en nadelen:

 • Natuurlijk materiaal: Gemaakt van dennenhout, wat een ideale overwinteringsplek biedt voor egels.
 • Ruim ontwerp: Voorzien van een grote ingang en twee kamers, waardoor egels voldoende ruimte hebben.
 • Gebruiksklaar: Het huisje hoeft niet in elkaar gezet te worden en is meteen klaar voor gebruik in de tuin.
 • Praktische tips: Het huisje komt met handige aanwijzingen voor het aantrekken van egels en juiste voeding.
 • Vereist voorbereiding: Voor het beste resultaat moet je het huisje op de juiste plek zetten, bedekken met bladeren en rijshout, en vullen met nestmateriaal. Dit kan wat extra inspanning vergen.

6. Egelhuis riet

Het rieten egelhuis is een ideale schuilplaats voor egels, vooral tijdens de koude wintermaanden. Het biedt niet alleen bescherming, maar ook comfort. Om het de egels extra knus te maken, is het een goed idee om wat bladeren of gemaaid gras binnenin te leggen, wat ze kunnen gebruiken als nestmateriaal. Voor de beste locatie van het huisje, kies een plek die uit de wind ligt en enigszins verborgen is. Een laagje bladeren bovenop zorgt voor extra camouflage. Het egelhuis is naturel van kleur en gemaakt van riet, waardoor het naast functioneel ook een natuurlijke uitstraling heeft. Het is een perfecte aanvulling voor elke tuin waarin men de plaatselijke fauna wil ondersteunen.

Voor- en nadelen:

 • Natuurlijk materiaal: Het egelhuis is gemaakt van riet, wat het een natuurlijke en milieuvriendelijke uitstraling geeft.
 • Bescherming tegen kou: Biedt egels een veilige en warme plek om te overwinteren tijdens de koude maanden.
 • Camouflage: Door zijn naturelle kleur en vorm gaat het egelhuis goed op in de natuurlijke omgeving, en met extra bladeren wordt het nog meer gecamoufleerd.
 • Flexibel nestmateriaal: Biedt de mogelijkheid om het huisje te vullen met bladeren of gemaaid gras voor extra comfort voor de egels.
 • Onderhoud: Riet kan na verloop van tijd gaan slijten of beschadigd raken door weersomstandigheden, waardoor het huis mogelijk regelmatiger vervangen of gerepareerd moet worden in vergelijking met andere materialen.

7. Navaris egelhuisje

Het Navaris egelhuisje biedt een veilige en comfortabele plek voor egels, ideaal voor hun winterslaap of het bouwen van een nest. Het houten ontwerp is zowel zomer- als winterbestendig. Het unieke aan dit huisje is het afneembare dak, wat het toevoegen van stro of bladeren vergemakkelijkt en ook het schoonmaken eenvoudiger maakt. Het huisje is niet alleen functioneel, maar ook eenvoudig te monteren dankzij de meegeleverde handleiding. Door het gebruik van dennenhout en multiplex is het duurzaam en heeft het een formaat van 40 x 40 x 19 cm. Dit egelhuisje is ideaal voor diegenen die de natuur dichter bij huis willen brengen en de lokale egelpopulatie willen ondersteunen.

Voor- en nadelen:

 • Veiligheid en comfort: Het huisje biedt een beschutte plek voor egels tijdens de winterslaap of voor het bouwen van een nest.
 • Praktisch ontwerp: Dankzij het afneembare dak is het eenvoudig om stro of bladeren toe te voegen en het huisje te reinigen.
 • Duurzame materialen: Gemaakt van dennenhout en multiplex, waardoor het geschikt is voor zowel zomer- als winteromstandigheden.
 • Eenvoudige montage: Het egelhuisje wordt geleverd als bouwpakket met een duidelijke handleiding.
 • Bouwpakket: Hoewel de montage eenvoudig is, kan het voor sommigen een drempel zijn dat het huisje niet kant-en-klaar wordt geleverd.

8. Esschert Design egelmand

De Esschert Design egelmand is een ideale schuilplaats voor tuinegels, gemaakt van wilgentakken die hun natuurlijke habitat nabootsen. Met afmetingen van 37.8 x 53 x 25.5 cm biedt het een ruim en weersbestendig thuis. Voor optimale integratie in de omgeving, leg je bladeren in de mand en bedek je de buitenkant met bladeren en een plastic zeil. Plaats de mand op een rustige, droge plek. Let wel op dat de toegangstunnel altijd open blijft. Door de toenemende verstedelijking van tuinen is het voor egels moeilijk geworden om veilige schuilplaatsen te vinden. Met deze mand help je ze een veilig heenkomen te bieden tijdens hun winterslaap.

Voor- en nadelen:

 • Natuurlijke vormgeving: De mand is gemaakt van wilgentakken, wat een natuurlijke leefomgeving voor egels nabootst.
 • Weersbestendig: Kan worden afgedekt met bladeren en een plastic zeil voor extra bescherming tegen verschillende weersomstandigheden.
 • Veilige schuilplaats: Biedt egels een beschermd en veilig onderkomen tijdens hun winterslaap.
 • Ruim ontwerp: Met afmetingen van 37.8 x 53 x 25.5 cm biedt het voldoende ruimte voor de egel.
 • Extra voorbereiding nodig: De egelmand moet worden afgedekt met bladeren en eventueel een zeil om volledig op te gaan in de natuurlijke omgeving en om maximale bescherming te bieden.

Waarom zijn egelhuisjes zó belangrijk?

Egels zijn misschien wel een van de meest geliefde tuinbewoners in ons land. Maar wist je dat ze het steeds moeilijker hebben om een veilig onderkomen te vinden? Laten we eens kijken waarom die kleine, knusse egelhuisjes eigenlijk zo belangrijk zijn voor onze stekelige vrienden.

 1. Verdwijnende natuurlijke habitats
  Door de toenemende urbanisatie en de veranderingen in landgebruik, raken egels hun natuurlijke schuilplaatsen kwijt. Tuinen worden ‘netter’ en ‘strakker’, wat betekent dat er minder natuurlijke schuilplekken overblijven. Egelhuisjes kunnen dat verlies compenseren!
 2. Veilige winterslaap
  Winterslaap is een essentiële periode voor egels, waarin ze zich opladen voor het komende jaar. Een egelhuisje biedt bescherming tegen koude temperaturen, vocht en roofdieren, waardoor ze in alle rust kunnen slapen.
 3. Bescherming tegen roofdieren
  Egels hebben natuurlijk die kenmerkende stekels als verdediging, maar in een wereld met honden, katten en vossen is een extra schuilplaats nooit weg!
 4. Broedseizoen
  Voor moederegels die hun jongen willen grootbrengen, biedt een egelhuisje een veilige en beschutte plek. Hier kunnen de kleintjes in alle rust opgroeien, ver weg van de gevaren van de buitenwereld.
 5. Natuurlijke ongediertebestrijders
  Wist je dat egels een natuurlijke vijand zijn van veel tuinplagen zoals slakken en insecten? Door ze een thuis in jouw tuin te bieden, help je indirect ook met het behoud van een natuurlijk evenwicht in je tuin.

Kortom, door het plaatsen van een egelhuisje doe je niet alleen iets goeds voor de egels, maar ook voor je tuin én de biodiversiteit. Dus waar wacht je nog op? Maak van je tuin een stekelig paradijs!


Soorten egelhuisjes: van klassiek tot innovatief!

Stel je voor: je bent een egel op zoek naar een nieuw onderkomen. De keuzes zijn eindeloos! Nou ja, bijna. Voor ons, de liefhebbers van deze stekelige vrienden, zijn er zeker genoeg opties om uit te kiezen. Laten we eens kijken naar de verschillende soorten egelhuisjes die beschikbaar zijn.

 1. Het traditionele houten huisje
  • Vaak gemaakt van onbehandeld hout voor een natuurlijke uitstraling.
  • Stevig en duurzaam, maar wel belangrijk om op een droge plek te zetten of te voorzien van een waterdichte coating.
  • Doorgaans voorzien van een klein ingangstunneltje om roofdieren buiten te houden.
 2. Eco-vriendelijke opties
  • Gemaakt van gerecyclede materialen of duurzaam geoogst hout.
  • Vaak geïsoleerd met natuurlijke materialen zoals stro of hooi.
  • Perfect voor de milieubewuste tuinier!
 3. Huisjes van steen of baksteen
  • Deze zijn zwaarder en bieden uitstekende isolatie tegen koude temperaturen.
  • Blenden vaak mooi met de omgeving, vooral als je een tuin hebt met veel stenen elementen.
 4. Innovatieve ontwerpen
  • Integratie met tuinmeubilair of landschapsarchitectuur.
  • Moderne uitstraling voor de designliefhebbers onder ons.
  • Soms zelfs voorzien van ‘observatiewindows’ om de egels te kunnen bekijken zonder ze te storen.
 5. Eigengemaakte egelhuisjes
  • Voor de handige Harry’s en Harriëtta’s onder ons! Maak je eigen ontwerp met materialen die je al hebt.
  • De mogelijkheid om het huisje volledig aan te passen aan de behoeften van jouw tuin en de lokale egels.
  • Een geweldige manier om creatief bezig te zijn en tegelijkertijd de natuur te helpen!

Bij het kiezen van het juiste egelhuisje is het belangrijk om te kijken naar de specifieke behoeften van je tuin en de lokale egelbevolking. Of je nu gaat voor een klassiek houten huisje, een eco-vriendelijke optie, of besluit om zelf aan de slag te gaan, elk huisje draagt bij aan de bescherming van onze stekelige vrienden.

Egelbescherming Nederland: heldhaftige verdedigers van onze stekelige vrienden!

Als je ooit het gevoel hebt gehad dat je meer wilt doen voor de egels in ons land, dan is er goed nieuws: er zijn organisaties die precies dat doen! Eén van de meest prominente hiervan is Egelbescherming Nederland. Laten we eens duiken in wie ze zijn, wat ze doen, en hoe jij kunt helpen.

 1. Wie is Egelbescherming Nederland?
  Egelbescherming Nederland is een organisatie die zich volledig inzet voor het welzijn en de bescherming van egels in Nederland. Van het redden van gewonde egels tot het informeren van het publiek over deze prachtige wezens, ze zijn erbij betrokken!
 2. Wat doen ze?
  • Opvangcentra: Ze bieden opvang en verzorging voor zieke, gewonde of verweesde egels, en bereiden ze voor op een terugkeer naar de natuur.
  • Voorlichting en educatie: Via workshops, lezingen en informatiepakketten informeren ze het publiek over hoe men egels kan helpen en beschermen.
  • Onderzoek: Samenwerken met experts om meer te leren over de leefomstandigheden en bedreigingen voor egels, en hoe hier het beste mee om te gaan.
 3. Hoe kun je helpen?
  • Doneren: Financiële bijdragen zijn essentieel om hun geweldige werk voort te zetten. Elk beetje helpt!
  • Vrijwilligerswerk: Heb je wat vrije tijd en wil je die gebruiken om direct een impact te maken? Overweeg dan om je aan te melden als vrijwilliger.
  • Adopteer een egel: Geen plek voor een echt egelhuisje? Adopteer symbolisch een egel en steun zo de opvang en zorg die ze nodig hebben.
  • Deel informatie: Door simpelweg informatie te delen over egels en de beschermingsinspanningen, help je bewustzijn te creëren en anderen te inspireren om ook te helpen.
  • Word lid: Door lid te worden, steun je niet alleen financieel, maar blijf je ook op de hoogte van het laatste nieuws en ontvang je regelmatige updates.

Het is inspirerend om te zien hoeveel één organisatie kan doen voor de bescherming van onze geliefde stekelige vrienden. Als je de passie deelt om deze prachtige wezens te helpen, is dit je kans om echt een verschil te maken. Doe mee met Egelbescherming Nederland en help een pootje (of stekeltje) mee!

Waarom je kunt vertrouwen op mijn selectie

Vraag je je af waarom je mij en mijn team zou moeten vertrouwen met jouw keuze? Hier zijn enkele steengoede redenen:

 • Ervaring: We hebben jarenlange ervaring met tuinproducten en kennen de ins en outs.
 • Objectiviteit: We zijn niet gebonden aan merken. Onze aanbevelingen zijn gebaseerd op kwaliteit, niet op commissies.
 • Feedback: We luisteren naar onze lezers. Jullie feedback helpt ons continu verbeteren.
 • Passie: We houden gewoon van buiten zijn en gezelligheid. Net als jij! Daarom willen we dat je de beste ervaring hebt.

Kortom, we zijn hier om jou te helpen de beste keuze te maken, zonder gedoe. Vertrouw dus gerust op ons!

Veelgestelde vragen over egelhuisjes

Zoek een rustige, beschutte plek, bij voorkeur ver weg van drukke wegen of looproutes. Onder struiken of hagen is ideaal omdat het extra bescherming en schaduw biedt. Zorg ervoor dat de opening niet naar het noorden is gericht om koude winden te vermijden.

Hoewel het niet strikt noodzakelijk is, wordt het zeker gewaardeerd door je stekelige gasten! Een ondiepe schaal met vers water is geweldig, en je kunt ook wat kattenvoer of speciaal egelvoer aanbieden. Maar laat melk achterwege; dit is niet goed voor ze!

Reinig het huisje jaarlijks, bij voorkeur in de lente voordat de egels terugkeren uit hun winterslaap. Gebruik warm water zonder zeep en zorg ervoor dat het volledig droog is voordat je het terugplaatst.

Over het algemeen ja! De meeste egelhuisjes hebben een smalle ingang om roofdieren buiten te houden. Maar het kan voorkomen dat andere kleine dieren zoals muizen een bezoekje brengen. Als je merkt dat andere dieren het huisje gebruiken, is het het beste om het gewoon te laten staan en de natuur haar gang te laten gaan.

 • Egels zijn nachtdieren, dus je ziet ze misschien niet direct. Let op tekenen zoals uitwerpselen bij de ingang, voedsel dat ’s nachts verdwijnt of een nest van bladeren en gras binnenin. En natuurlijk, als je echt geluk hebt, kun je een glimp opvangen van je stekelige bezoeker tijdens de schemering!