Onze tuinen zijn levendige mini-jungles vol dieren. Van zangvogels zoals merels en mezen tot kruipende vrienden zoals egels. Kikkers springen rond, vooral na regen, terwijl bijen, hommels en vlinders bloemen bezoeken.
Er zijn allerlei artikelen om het onze tuindieren aangenaam te maken, van nestkastjes tot insectenhotels en egelhuisjes.
Ik ben er dol op!

Hou jij ook van een diervriendelijke tuin?
Marion


Tuindieren: een diervriendelijke tuin is een dankbare tuin

In mijn tuin leven allerlei tuindieren: egels, insecten, koi vissen en kikkers in de vijver en héél veel vogels. Dat komt niet alleen omdat er volop planten, struiken en bomen in mijn tuin staan, maar ook omdat er altijd iets lekkers in mijn tuin te vinden is voor mijn tuindieren.

Hieronder de ‘beste top 8’ categorieën :

Hoe maak je je tuin aantrekkelijk voor dieren?

Een tuin die aantrekkelijk is voor dieren draagt bij aan biodiversiteit en creëert een levendige, natuurlijke omgeving. Hier zijn enkele tips om je tuin aantrekkelijk te maken voor dieren:

 1. Diverse beplanting: Varieer met inheemse bomen, struiken, bloemen en grassen. Dit biedt voedsel en schuilplaatsen voor verschillende dieren.
 2. Waterbron: Een vijver of vogeldrinkbak trekt vogels, amfibieën en insecten aan. Zorg voor ondiepe randen zodat dieren makkelijk in en uit het water kunnen.
 3. Laat een hoekje ‘wild’: Door een deel van je tuin wat wilder te laten (met bijvoorbeeld takkenhopen, lang gras of dode bladeren), creëer je schuilplaatsen voor dieren zoals egels, insecten en amfibieën.
 4. Vermijd pesticiden: Chemische bestrijdingsmiddelen kunnen schadelijk zijn voor nuttige dieren. Kies voor biologische alternatieven of natuurlijke roofdieren zoals lieveheersbeestjes.
 5. Nestkastjes: Vogelhuisjes, vleermuiskasten en insectenhotels bieden veilige plekken voor dieren om te nestelen en te schuilen.
 6. Voederplaatsen: Bied in de winter extra voer aan voor vogels. Zorg wel dat het specifiek vogelvoer is en vermijd voedselresten die schadelijk kunnen zijn.
 7. Struiken en bomen met bessen: Deze zijn ideaal voor vogels. Denk aan struiken zoals de hulst, vlier en vuurdoorn.
 8. Plant bloemen die bestuivers aantrekken: Lavendel, korenbloemen, zonnebloemen en vlinderstruiken zijn populair bij bijen, vlinders en andere insecten.
 9. Vermijd netten: Netten, vooral die met fijne mazen, kunnen gevaarlijk zijn voor dieren zoals vogels en egels. Als je ze gebruikt, zorg dan dat ze goed zichtbaar zijn.
 10. Composthoop: Een composthoop trekt niet alleen wormen aan, maar biedt ook voedsel en onderdak voor andere dieren.
 11. Duurzame tuinafscheiding: Hagen of houten hekken laten kleine dieren zoals egels en amfibieën gemakkelijker van tuin naar tuin trekken.
 12. Zorg voor variatie in hoogtes: Een combinatie van lage beplanting, middelhoge struiken en hogere bomen biedt diverse habitats voor verschillende diersoorten.

Door je tuin diervriendelijk in te richten, draag je bij aan het behoud van lokale fauna en geniet je van een levendige, natuurlijke tuinomgeving.
Een van de organisaties waar je heel veel informatie kan vinden over tuindieren, en dan specifiek over vogels, is Vogelbescherming Nederland.