Windgongen: de magie van geluid op de wind

Heb je je ooit afgevraagd wat dat tinkelende geluid is dat zachtjes met de wind mee danst op een luie zomerdag? Of dat diepe, resonerende geluid dat je ziel lijkt te raken tijdens een winderige nacht? Maak kennis met de betoverende wereld van windgongen, een geweldige tuindecoratie.

Windgongen zijn niet alleen een lust voor het oor, maar ook voor het oog. Van de eenvoudige bamboeontwerpen, die hun oorsprong vinden in oude beschavingen, tot de glanzende, moderne metalen varianten, er is een windgong voor elke stijl en stemming.

Of je nu een fervent verzamelaar bent of gewoon nieuwsgierig naar deze betoverende geluidsmakers, we hebben iets speciaals voor je in petto. Dus leun achterover,
laat de wind door je haren waaien en duik met ons mee in de wereld van
de windgongen.

Overzicht windgongen

In onderstaand overzicht vind je de mooiste windgongen voor buiten. Ik heb ze nauwkeurig geselecteerd: stuk voor stuk zijn ze van een goede en mooie kwaliteit. Om een goede keuze te maken heb ik op deze pagina ook een overzichtje gemaakt waarop je moet letten als je een windgong wilt aanschaffen en geef ik je verschillende tips.

Hier zijn ze, ik beschrijf ze stuk voor stuk onderaan deze tabel:

Nature's Melody windgong
1. Nature’s Melody windgong

Mijn topper,
zie persoonlijk advies
Handmade Vintage Chinese windgong
2. Handmade Vintage Chinese windgong

Gemaakt van hout en koperlegering
Koshi Chime windgong
3. Koshi Chime windgong

Gebaseerd op de 4 elementen aarde, water, lucht en vuur, zeer zuiver klankinstrument

Bali-Dreams Kokosnoot
4. Bali-Dreams Kokosnoot

Het gebruik van kokosnoten als duurzaam materiaal, handgemaakt
Windgong Bali vogelhuisje
5. Windgong Bali vogelhuisje

Bamboe windgong met 6 buizen (langste buis 30 cm) en als boven kap een een rieten vogelhuisje.
Handmade Chinese windbell
6. Handmade Chinese windbell

Gemaakt van hout en koperlegering
Zaphir Shanti Chimes Twilight
7. Zaphir Shanti Chimes Twilight

Geweldig hulpmiddel voor ontspanning, yoga en meditatie, Feng Shui, klankconcerten en verschillende vormen van therapie
Bali-Dreams Bamboe
8. Bali-Dreams Bamboe

Bamboe windgong met 12 buizen (langste buis 40 cm) en als boven kap een halve kokosnoot. 

Mijn persoonlijke topper!

De Nature’s Melody windgong is een strak vormgegeven windgong. Hij is in verschillende lengtes verkrijgbaar: van 71 cm tot maar liefst een indrukwekkende 223 cm!
Volledig van aluminium vervaardigd, dus bestand tegen alle weersomstandigheden. Door de klepel buiten het bereik van de buizen te hangen, kan je het geluid ‘uitschakelen’.

Top 8 beste én mooiste windgongen 2024


1. Nature’s Melody windgong

De Nature’s Melody windgong in elegant zwart is een moderne toevoeging voor elk huis. Vervaardigd uit stevig aluminium, biedt het zes muzikaal gestemde klankbuizen die een rijk en kalmerend geluid voortbrengen. De windgong, met een lengte van 71 cm van S-haak tot klepel, is zowel decoratief als functioneel en kan gemakkelijk overal in huis worden opgehangen dankzij de S-haak. Met afmetingen van 14 cm in breedte en een gewicht van 925 gram, combineert het stabiliteit met een sierlijke uitstraling. Of je nu de ambiance van je ruimte wilt verrijken of genieten van rustgevende klanken, deze windgong is een stijlvolle keuze.

Voor- en nadelen:

 • Modern design: Het stijlvolle zwarte ontwerp past naadloos in elk huis, of het nu modern of traditioneel is.
 • Duurzaam materiaal: Volledig vervaardigd uit aluminium, wat zorgt voor een lange levensduur en weerbestendigheid.
 • Muzikaal gestemd: De zes klankbuizen zijn muzikaal gestemd, waardoor ze een harmonieus en rustgevend geluid produceren.
 • Eenvoudige installatie: Dankzij de handige S-haak kan de windgong moeiteloos overal in en om het huis worden opgehangen.
 • Gewicht: Hoewel de 925 gram zorgt voor stabiliteit, kan het voor sommige ophanglocaties wellicht te zwaar zijn, waardoor extra versteviging nodig is.

2. Handmade Vintage Chinese windgong

Ontdek de Handmade Vintage Chinese windgong van Achilles! Deze unieke windgong combineert natuurlijk hout met een koperlegering, wat resulteert in een indrukwekkende lengte van 80 cm en een breedte van 18 cm. Met een gewicht van slechts 400 gram is hij zowel geschikt voor binnen- als buitendecoratie. Het prachtige metalen ontwerp produceert een aangenaam geluid, en de eenvoudige ophanging via het meegeleverde koord maakt installatie een fluitje van een cent. Deze windgong straalt niet alleen esthetiek uit, maar brengt ook positiviteit in elke ruimte. Op zoek naar een origineel cadeau? Deze windgong is de perfecte keuze voor een stijlvol en betekenisvol geschenk!

Voor- en nadelen:

 • Uniek design: De combinatie van hout en koperlegering zorgt voor een vintage Chinese uitstraling die zich onderscheidt van andere windgongen.
 • Veelzijdig gebruik: Geschikt voor zowel binnen- als buitenruimtes, waardoor hij in elke omgeving kan worden opgehangen.
 • Positieve vibes: Niet alleen een decorstuk, maar ook een bron van positieve energie voor je woon- of buitenruimte.
 • Eenvoudige bevestiging: Dankzij het meegeleverde koord is de windgong moeiteloos te bevestigen.
 • Delicaat materiaal: Hoewel het ontwerp en de materialen aantrekkelijk zijn, kan de combinatie van hout en koperlegering kwetsbaarder zijn voor weersinvloeden in vergelijking met volledig metalen windgongen.

3. Koshi Chime windgong

De Koshi Chime windgongen zijn geïnspireerd op de vier essentiële elementen: aarde, water, lucht en vuur, die de basis vormen van ons bestaan. Elk element heeft zijn eigen unieke geluid, zoals het kabbelende water of het knisperende vuur. Een bijzonder model is de Koshi Aqua, die het element water vertegenwoordigt en te herkennen is aan een blauw merkteken. Deze windgongen zijn niet alleen decoratief, maar ook muzikaal. Je kunt ze ophangen of in de hand houden om te bespelen. Ze zijn vakkundig gemaakt van bamboe fineer en zorgvuldig afgestelde metalen staafjes. Met vier varianten, elk gerelateerd aan een element, bieden de Koshi Chimes een harmonieuze ervaring voor elke luisteraar.

Voor- en nadelen:

 • Elementaire inspiratie: Elk model vertegenwoordigt één van de vier essentiële elementen (aarde, water, lucht, vuur), waardoor je een diepere verbinding met de natuur kunt ervaren.
 • Multifunctioneel gebruik: Je kunt de Koshi Chime ophangen, boven een deur plaatsen of in de hand houden en bespelen.
 • Hoge kwaliteit en vakmanschap: De klankkast van bamboe fineer en zorgvuldig afgestelde metalen staafjes zorgen voor duurzaamheid en een zuivere klank.
 • Consistentie: Ondanks de variëteit in modellen, heeft elke windgong van een specifiek element (bijv. Aarde) dezelfde klank, wat zorgt voor uniformiteit.
 • Prijs: Gezien de unieke ambacht en materialen kan de Koshi Chime aan de prijzige kant zijn in vergelijking met meer standaard windgongen.

4. Bali-Dreams Kokosnoot

De Bali-Dreams Kokosnoot windgong combineert ambacht met duurzaamheid. Handgemaakt in Bali, deze unieke windgong is volledig gemaakt van duurzame kokosnoten, wat hem een milieuvriendelijke keuze maakt. Met een hoogte van 56 cm en een diameter van 14 cm past hij harmonieus in elke buitenruimte, terwijl de rustgevende klanken en natuurlijke bruine en crème tinten een kalmerende sfeer creëren. Dit prachtige kunstwerk is niet alleen een lust voor het oor, maar ook voor het oog. Of je nu op zoek bent naar een stukje rust of een eco-vriendelijke toevoeging aan je tuin, de Bali-Dreams windgong is een perfecte keuze die zowel schoonheid als bewustzijn toevoegt aan je buitenruimte.

Voor- en nadelen:

 • Handgemaakt: Elke windgong is met zorg en vakmanschap gemaakt in Bali, wat elk stuk uniek maakt.
 • Duurzaam materiaal: Vervaardigd van kokosnoten, een hernieuwbare en milieuvriendelijke bron.
 • Esthetiek: De natuurlijke bruine en crème tinten passen harmonieus in elke buitenruimte, waardoor het een prachtige decoratie is.
 • Rustgevende klanken: Deze windgong produceert kalmerende geluiden die bijdragen aan een vredige ambiance.
 • Materiaalbeperkingen: Kokosnoten, hoewel duurzaam, kunnen mogelijk niet zo lang meegaan of weerbestendig zijn in vergelijking met metalen of andere harde materialen. Hierdoor kunnen ze in bepaalde klimaten sneller slijten.

5. Windgong Bali vogelhuisje

De Windgong Bali Vogelhuisje is een prachtige toevoeging voor elke tuin, perfect voor liefhebbers van esthetiek en rustgevende geluiden. Vervaardigd uit bamboe, kenmerkt deze windgong zich door zijn sierlijk bewerkte pijpen en een uniek rieten vogelhuisje als bovenkap. Met een totale lengte van ongeveer 120 cm, inclusief touw, en zes buizen waarvan de langste 30 cm meet, creëert deze gong authentieke, zachte klanken die je alleen bij echte bamboebuizen hoort. Deze klanken brengen een ontspannen vakantiesfeer naar je buitenruimte. Met een gewicht van ongeveer 200 gram en een doorsnede van 18 cm, is deze windgong een stijlvolle en functionele aanwinst voor je tuin.

Voor- en nadelen:

 • Esthetisch ontwerp: Gemaakt van bamboe met sierlijk bewerkte pijpen, zorgt het voor een aantrekkelijke uitstraling in elke tuin.
 • Unieke feature: Voorzien van een rieten vogelhuisje als bovenkap, wat een leuke touch geeft en eventueel onderdak biedt aan kleine vogels.
 • Rustgevende klanken: De windgong produceert zachte, authentieke bamboeklanken die voor een ontspannende sfeer zorgen.
 • Duurzaamheid: Bamboe is een sterk en duurzaam materiaal dat bestand is tegen diverse weersomstandigheden.
 • Grootte: Met een totale lengte van 120 cm kan het voor sommige ruimtes te groot zijn of overheersend overkomen.

6. Handmade Chinese windbell

De Handmade Chinese Windbell van Achilles is een prachtig handgemaakt decoratief stuk, ideaal voor zowel binnen- als buitenruimtes. Met een lengte van ongeveer 65 cm, gemaakt van duurzaam hout en koperlegering, dient het niet alleen als een visuele traktatie maar verspreidt het ook aangename geluiden. Eenvoudig op te hangen met behulp van het bijgeleverde koord, brengt deze windgong positiviteit in elke ruimte waarin hij hangt. Het is ook een uitstekend en origineel cadeau-idee voor geliefden. De windbell weegt slechts 180 gram en heeft een breedte van 25 cm en een hoogte van 40 cm. Kortom, het is een mix van kunst, muziek en positieve energie voor elke leefruimte.

Voor- en nadelen:

 • Decoratief ontwerp: Het handgemaakte ontwerp maakt het een visuele traktatie, passend bij zowel binnen- als buitenruimtes.
 • Aangenaam geluid: Gemaakt van hout en koperlegering, produceert het een kalmerend en aangenaam geluid.
 • Eenvoudige installatie: Met het meegeleverde koord is de windbell gemakkelijk te bevestigen en op te hangen.
 • Positieve vibes: Ontworpen om positieve gevoelens te bevorderen, wat bijdraagt aan een ontspannen en vrolijke sfeer.
 • Materiaal: Hoewel koperlegering en hout duurzaam zijn, kunnen ze na verloop van tijd slijten, vooral als ze buiten worden opgehangen onder diverse weersomstandigheden.

7. Zaphir Shanti Chimes Twilight

De Zaphir Shanti Chimes Twilight, bekend om hun heldere geluid en levendige kleuren, zijn al 30 jaar een geliefd instrument. Wanneer ze zachtjes bewogen worden, produceren ze harmonieuze klanken, ideaal voor meditatie en ontspanning. Ze beschikken over een uniek, kleurrijk ontwerp gemaakt met een speciale marmertechniek, waardoor elk exemplaar uniek is. De collectie bestaat uit vijf verschillende stemmingen, die elk een seizoen en Feng Shui-element vertegenwoordigen. De Twilight-variant symboliseert de herfst met zijn geel-oranje tint. Deze windchimes zijn eco-vriendelijk, gemaakt van natuurlijke, recyclebare materialen en afgewerkt met milieuvriendelijke verf. Gebaseerd op Da Vinci’s ‘Golden Ratio’, garanderen ze een optimaal geluid. Voor buitengebruik is onderhoud met vernis of olie aanbevolen.

Voor- en nadelen:

 • Harmonieuze klanken: Ze produceren rustgevende en harmoniserende tonen, perfect voor meditatie, yoga en ontspanning.
 • Uniek ontwerp: Dankzij een speciale marmertechniek heeft elke windgong een unieke, kleurrijke tekening.
 • Eco-vriendelijk: De windchimes zijn gemaakt van natuurlijke, recyclebare materialen en afgewerkt met milieuvriendelijke verf en was.
 • Optimaal geluid: Gebaseerd op Da Vinci’s ‘Golden Ratio’ voor de beste geluidskwaliteit en resonantie.
 • Onderhoud buiten: Hoewel ze buiten kunnen worden gebruikt, vereisen ze regelmatig onderhoud en zijn ze gevoelig voor weersinvloeden, wat kan leiden tot verblekende kleuren.

8. Bali-Dreams Bamboe

De Bali-Dreams Bamboe Windgong is een ideaal accent voor tuinliefhebbers die op zoek zijn naar een authentiek en rustgevend decor. Vervaardigd met echte bamboebuizen en afgewerkt met een halve kokosnoot, produceert deze windgong rustgevende, houtachtige klanken. Het is niet alleen een lust voor het oog, maar ook een genot om naar te luisteren. De windgong heeft een totale lengte van 120 cm, waarbij de langste buis 40 cm meet. Naast zijn esthetische aantrekkingskracht, biedt het windspel ook een gevoel van vakantie in je eigen tuin of veranda. Dit stuk belichaamt de perfecte combinatie van natuurlijke materialen en vakmanschap, waardoor het een must-have is voor elke buitenruimte.

Voor- en nadelen:

 • Rustgevende klanken: De windgong produceert kalmerende, houtachtige tonen, ideaal voor ontspanning in de tuin.
 • Natuurlijke materialen: Vervaardigd uit bamboe en afgewerkt met een halve kokosnoot, draagt het bij aan een organische esthetiek.
 • Vakantiegevoel: De windgong roept een vakantiesfeer op, waardoor je tuin of veranda aanvoelt als een tropische ontsnapping.
 • Decoratieve aanvulling: Het design en de afwerking maken het een aantrekkelijke decoratie voor zowel binnen als buiten.
 • Onderhoud: Net als andere natuurlijke producten, kan de bamboe windgong regelmatig onderhoud vereisen om zijn uiterlijk en kwaliteit te behouden, vooral als het buiten wordt geplaatst.

Hoe werkt een windgong eigenlijk?

Ah, de windgong! Op het eerste gezicht lijkt het misschien gewoon decoratie, maar er zit eigenlijk veel wetenschap en ontwerp achter die melodieuze klanken die we horen wanneer de wind waait. Laten we eens duiken in de fascinerende wereld achter dat rustgevende getingel.

1. Het basisprincipe: resonantie en trilling

Elke windgong, of het nu gemaakt is van bamboe, metaal of glas, heeft een basisprincipe: resonantie. Wanneer de wind waait, worden de kloppers of klepels van de windgong in beweging gebracht, die tegen de buizen of staven slaan. Dit veroorzaakt trillingen, en deze trillingen resulteren in het geluid dat we horen.

2. Materiaal maakt uit

 • Bamboe: Geeft een hol, rustiek en aards geluid. Vaak geassocieerd met traditionele of natuurlijke settings.
 • Metaal: Afhankelijk van de legering kan het geluid helder, langdurig en melodieus zijn. Denk aan dat heldere, muzikale getingel.
 • Glas of kristal: Produceert vaak schitterende, heldere tonen die lijken te sprankelen in de lucht.

3. Vorm en grootte spelen een rol

De lengte, dikte en vorm van de buizen of staven bepalen de toonhoogte en duur van het geluid. Grotere buizen geven diepere tonen, terwijl kortere buizen hogere tonen produceren. Dikte kan ook de klankkleur en resonantie beïnvloeden.

4. De rol van de windvanger

Dat ding dat onderaan je windgong bungelt? Dat is de windvanger. Het helpt niet alleen om de wind op te vangen en de klepel te bewegen, maar het kan ook de frequentie van de slagen beïnvloeden, wat resulteert in verschillende ritmes en melodieën.

Dus, elke keer dat je luistert naar het rustgevende geluid van een windgong, bedenk dan dat er een mix van kunst, wetenschap en natuur aan het werk is. Het is niet zomaar een geluid; het is een symfonie gecreëerd door design, materiaal en de onvoorspelbare charmes van Moeder Natuur.

Soorten windgongen: van traditioneel tot hedendaags

Als je denkt dat alle windgongen hetzelfde zijn, dan heb je het mis! Net zoals muziekinstrumenten variëren in vorm, grootte en klankkleur, zijn er ook veel verschillende soorten windgongen, elk met hun eigen unieke charme. Laten we enkele van de meest populaire types bekijken!

1. Bamboe windgongen

 • Karakteristieken: Gemaakt van natuurlijk bamboe, deze gongen hebben een organisch en aards gevoel.
 • Geluid: Diep, warm en resonerend, perfect voor een rustgevende ambiance.
 • Perfect voor: Tuinen, patio’s en liefhebbers van natuurlijke decor.

2. Metalen windgongen

 • Karakteristieken: Vaak gemaakt van aluminium, koper of brons. Ze zijn duurzaam en bestand tegen weersinvloeden.
 • Geluid: Heldere, scherpe en melodieuze tonen die lang kunnen aanhouden.
 • Perfect voor: Iedereen die op zoek is naar een melodieuze en muzikale ervaring in hun buitenruimte.

3. Glazen of kristallen windgongen

 • Karakteristieken: Vaak gemaakt van gekleurd glas of kristal, deze windgongen schitteren prachtig in het zonlicht.
 • Geluid: Hoge, tinkelende en schitterende klanken.
 • Perfect voor: Diegenen die een vleugje kleur en elegantie aan hun ruimte willen toevoegen.

4. Keramische of aardewerk windgongen

 • Karakteristieken: Handgemaakt van klei en vaak prachtig beschilderd of geglazuurd.
 • Geluid: Zachte, gedempte en aardse tonen.
 • Perfect voor: Kunstliefhebbers en degenen die een uniek handgemaakt stuk waarderen.

5. Thema windgongen

 • Karakteristieken: Ontworpen rondom specifieke thema’s zoals zeedieren, feestdagen of culturele symbolen.
 • Geluid: Varieert afhankelijk van het materiaal en ontwerp.
 • Perfect voor: Diegenen die een specifieke stijl of thema in hun decor willen.

Of je nu op zoek bent naar iets traditioneels of iets moderns, er is zeker een windgong die bij je stijl en sfeer past.

Windgong kopen: hier moet je op letten!

Voordat je die sprankelende windgong koopt die je in de winkel of online hebt gezien, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Laten we eens kijken naar enkele essentiële tips om ervoor te zorgen dat je de perfecte windgong voor jouw ruimte kiest!

1. Materiaalkeuze

 • Waarom het belangrijk is: Het materiaal bepaalt niet alleen de levensduur van je windgong, maar ook het soort geluid dat het produceert.
 • Tips: Kies voor bamboe als je van diepe, warme tonen houdt. Voor heldere, melodieuze geluiden, ga je voor metaal. Voor iets tinkelends en sierlijks is glas of kristal de weg te gaan.

2. Grootte en vorm

 • Waarom het belangrijk is: De grootte en vorm kunnen de toon en het volume van de windgong beïnvloeden.
 • Tips: Grote windgongen produceren diepere tonen en kunnen luider zijn, terwijl kleinere windgongen lichtere, hogere tonen geven.

3. Plaats van ophanging

 • Waarom het belangrijk is: Afhankelijk van waar je het wilt ophangen, wil je misschien een windgong die beter bestand is tegen weersinvloeden of die past bij je decor.
 • Tips: Als je windgong buiten hangt, zorg dan voor weerbestendig materiaal zoals aluminium. Voor binnenshuis kun je met bijna elk materiaal wegkomen!

4. Esthetiek

 • Waarom het belangrijk is: Je windgong moet niet alleen goed klinken, maar ook goed passen bij je ruimte en decor.
 • Tips: Kijk naar de kleuren, het ontwerp en het thema van de windgong. Wil je iets moderns? Of misschien iets traditioneels of handgemaakt?

5. Prijs en kwaliteit

 • Waarom het belangrijk is: Je wilt iets dat duurzaam is en zijn waarde behoudt, maar zonder de bank te breken.
 • Tips: Lees beoordelingen, vergelijk prijzen en zorg ervoor dat je koopt van een betrouwbare verkoper of merk.

Een windgong kopen kan in het begin misschien overweldigend lijken met zoveel opties, maar met deze tips ben je gewapend en klaar om de perfecte windgong te vinden die jarenlang muziek en vreugde in je leven zal brengen.

Waarom je kunt vertrouwen op mijn selectie

Vraag je je af waarom je mij en mijn team zou moeten vertrouwen met jouw keuze? Hier zijn enkele steengoede redenen:

 • Ervaring: We hebben jarenlange ervaring met tuinproducten en kennen de ins en outs.
 • Objectiviteit: We zijn niet gebonden aan merken. Onze aanbevelingen zijn gebaseerd op kwaliteit, niet op commissies.
 • Feedback: We luisteren naar onze lezers. Jullie feedback helpt ons continu verbeteren.
 • Passie: We houden gewoon van buiten zijn en gezelligheid. Net als jij! Daarom willen we dat je de beste ervaring hebt.

Kortom, we zijn hier om jou te helpen de beste keuze te maken, zonder gedoe. Vertrouw dus gerust op ons!

Veelgestelde vragen over windgongen

Goed nieuws! Windgongen vereisen over het algemeen weinig onderhoud. Voor metalen en glazen windgongen kun je ze af en toe afstoffen of afvegen met een vochtige doek. Bamboe windgongen kunnen van tijd tot tijd worden behandeld met een houtbeschermer om ze er fris uit te laten zien.

Ideaal gezien hang je een windgong op een plek waar hij de wind kan opvangen, zoals bij een open raam, balkon of terras. Zorg er wel voor dat hij stevig hangt en buiten bereik is van speelse huisdieren of kinderen.

Dit hangt af van het materiaal. Metalen windgongen zijn meestal weerbestendig en kunnen het hele jaar door buiten blijven. Bamboe en houten windgongen kunnen beter binnen worden gehaald tijdens extreem koud of nat weer om te voorkomen dat ze beschadigen.

Terwijl het volume van een windgong voornamelijk wordt bepaald door zijn ontwerp en materiaal, kun je enige controle uitoefenen door de plaatsing. Hang hem op een minder winderige plek als je wilt dat hij stiller is, of voeg een zwaardere windvanger toe om het geluid te dempen.

Geen paniek! Voorzichtig de windgong ontrafelen, ervoor zorgend dat je niet te hard trekt of buigt om schade te voorkomen. Overweeg om hem op een minder winderige plek te verplaatsen of controleer of hij correct is opgehangen.