De top 8 beste én mooiste tuinhaarden

Een de meest onmisbare items in mijn tuin is mijn tuinhaard. Hij zorgt niet alleen voor gezelligheid en behaaglijke warmte, maar is een echte eye-catcher op mijn terras.
Ook als de avonden nog niet zijn afgekoeld, steek ik hem graag aan.
De dansende vlammen vormen een mooi lichtspel.

Veel plezier met het uitkiezen!
Marion

Overzicht tuinhaarden

In onderstaand overzicht vind je de mooiste tuinhaarden voor buiten. Ik heb ze nauwkeurig geselecteerd: stuk voor stuk zijn ze van een goede en mooie kwaliteit. Dat geldt overigens ook voor de tuinhaarden van cortenstaal die ik beschrijf. Om een goede keuze te maken heb ik op deze pagina ook een overzichtje gemaakt waarop je moet letten als je een tuinhaard wilt aanschaffen en geef ik je verschillende tips.

Hier zijn ze, ik beschrijf ze stuk voor stuk onder deze tabel:

MaxxGarden tuinhaard Archedius
1. MaxxGarden tuinhaard Archedius

Mijn topper,
zie persoonlijk advies
MaxxGarden tuinhaard Artemis
2. MaxxGarden tuinhaard Artemis

Door het gaas aan de zijkanten blijven zowel kinderen als huisdieren veilig. Pook inbegrepen.
MaxxGarden tuinhaard Apollo 1
3. MaxxGarden tuinhaard Apollo

Compacte tuinhaard van 45×45 cm

Tuinhaard Dakota XL
4. Tuinhaard Redfire Jersey XL

De ruime brandkamer maakt het gemakkelijk om grote houtblokken te plaatsen en zorgt voor snelle verwarming.
BonFeu Bontino tuinhaard
5. BonFeu Bontino tuinhaard

Ook te gebruiken als barbecue en wok: BBQ-grill, wok ring, deksel en een pook worden bijgeleverd.
BBQ Collection tuinhaard
6. BBQ Collection tuinhaard

Ideaal voor onder een overkapping, is niet geschikt voor regen en slechte weersomstandigheden.

7. MaxxGarden tuinhaard Arton

Kan als terrashaard én BBQ worden gebruikt.
Relaxdays tuinhaard
8. Relaxdays tuinhaard

Het gaas in de deurtjes voorkomt vonkenregen.

Mijn persoonlijke topper!

De tuinhaard MaxxGarden Archedius heeft een bijzondere vormgeving die je niet snel tegenkomt. De haard is stevig en weerbestendig. Een haardpook is inbegrepen.
Wat ik ook leuk vind aan deze tuinhaard is dat je door het geplaatste rooster een ouderwets kampvuurtje kan maken door de blokken horizontaal te plaatsen.

Nog even dit: alhoewel de meeste tuinhaarden uitstekend bestand zijn tegen alle weeromstandigheden, zal er na verloop van tijd roestvorming optreden. Alleen haarden van roestvrij staal hebben deze eigenschap niet.

Top 8 beste én mooiste tuinhaarden 2024


1. MaxxGarden tuinhaard Archedius

De MaxxGarden Tuinhaard Archedius is een trendy, ronde tuinhaard die elke tuin een boost geeft. Dankzij zijn opvallende design met houtopslag trekt hij de aandacht. Maar door de zwarte gepoedercoate afwerking past hij toch harmonieus in diverse settings. Deze haard is zowel mooi als functioneel, met een handig opbergvak voor houtblokken en een beschermend rekje. Hij is gemaakt van gepoedercoat staal, wat hem weerbestendig maakt. Bij je aankoop krijg je de haard (ongemonteerd) en een haardpook. Een belangrijk detail is dat de hittebestendige coating tijdelijke bescherming biedt en er na verloop van tijd roestvorming kan optreden. Een stijlvolle toevoeging voor elke tuinliefhebber!

Voor- en nadelen:

 • Trendy design: De unieke ronde vorm met houtopslag maakt het een blikvanger in elke tuin.
 • Functioneel: Uitgerust met een handig opbergvak voor houtblokken en een intern rekje voor optimaal branden.
 • Weerbestendig: De zwarte gepoedercoate afwerking en de schoorsteen met regenkap bieden bescherming tegen diverse weersomstandigheden.
 • Compleet pakket: Wordt geleverd met een haardpook, waardoor je meteen aan de slag kunt gaan.
 • Roestvorming: Ondanks de hittebestendige coating, kan er na verloop van tijd roestvorming optreden, wat invloed kan hebben op de esthetiek en duurzaamheid van het product.

2. MaxxGarden tuinhaard Artemis

Met de MaxxGarden Tuinhaard Artemis geniet je van warme, knusse avonden in je tuin. Deze compacte terrashaard van 45×45 cm is gemaakt van weerbestendig gepoedercoat metaal, wat zorgt voor duurzaamheid en stabiliteit. Dankzij het gaas aan de zijkanten blijven zowel kinderen als huisdieren veilig. Handig: er is een opening om hout en kolen bij te vullen en onderaan ruimte voor houtopslag. De haard komt met een regenkap op de schoorsteen en een haardpook. Bonus: je kunt er ook marshmallows mee opwarmen! Een puntje van aandacht: de hittebestendige coating beschermt tijdelijk, waardoor er na verloop van tijd roest kan vormen. Perfect voor sfeervolle avonden!

Voor- en nadelen:

 • Compact formaat: Met 45×45 cm is deze tuinhaard ideaal voor zowel grote als kleine tuinen.
 • Veilig ontwerp: De gaas-zijkanten beschermen kinderen en huisdieren tegen direct contact met het vuur.
 • Weerbestendig en stevig: Gemaakt van gepoedercoat metaal, wat zorgt voor duurzaamheid in verschillende weersomstandigheden.
 • Handige features: Inclusief ruimte voor houtopslag onderaan en een regenkap om inregenen te voorkomen.
 • Roestvorming: De hittebestendige coating is slechts tijdelijk. Na verloop van tijd kan er roestvorming optreden, wat invloed kan hebben op de uitstraling en levensduur van het product.

3. MaxxGarden tuinhaard Apollo

Ontdek de gezelligheid van een knisperend vuur in je eigen achtertuin met de MaxxGarden Apollo tuinhaard. Perfect voor de afmetingen van 45×45 cm, deze haard is vervaardigd uit duurzaam gepoedercoat metaal, waardoor hij bestand is tegen diverse weersomstandigheden. Zijn solide basis garandeert stabiliteit en een efficiënte warmteverdeling. Dankzij het gaas aan de zijkanten blijven vlammen gecontroleerd, terwijl kinderen en huisdieren veilig zijn. Het ontwerp omvat een open zijde voor eenvoudig bijvullen van brandstof en een schoorsteen met regenkap voorkomt inregenen. Extra opslagruimte onder de haard biedt plaats voor brandhout. Dit product is niet alleen ideaal voor warmte en sfeer; het leent zich ook uitstekend voor het opwarmen van snacks zoals marshmallows.

Voor- en nadelen:

 • Weersbestendig: Gepoedercoat metaal zorgt ervoor dat de tuinhaard duurzaam en bestand is tegen verschillende weersomstandigheden.
 • Veiligheidskenmerken: Gaas aan de zijkanten houdt de vlammen beheerst en beschermt tegen direct contact, wat de haard veilig maakt voor gezinnen met kinderen of huisdieren.
 • Multifunctioneel: Naast het bieden van warmte, kan de haard gebruikt worden voor het roosteren van marshmallows of andere snacks, wat zorgt voor extra gezelligheid.
 • Gebruiksgemak: Een open zijde voor het eenvoudig bijvullen van hout of kolen en voldoende opslagruimte voor brandhout onder de haard.
 • Montage vereist: De tuinhaard wordt ongemonteerd geleverd, wat betekent dat er enige montage nodig is voordat je van je haard kunt genieten.

4. Tuinhaard Redfire JerseyXL

De RedFire Tuinhaard Jersey XL is dé stijlvolle aanvulling voor elke tuin. Dit tijdloze, strak afgewerkte ontwerp in zwart is niet alleen een visueel genot, maar biedt ook functionaliteit. Dankzij de brede voorzijde is het vullen met grote houtblokken een fluitje van een cent, wat zorgt voor snelle verwarming. De ingebouwde schoorsteen optimaliseert de rookafvoer en voorkomt hinderlijke rookvorming. Bovendien beschermt de vaste regenkap de rookafvoer. Echter, een aandachtspunt is dat de haard na verloop van tijd kan roesten en de verf kan afbladderen. Gelukkig biedt de optionele kachelspray een oplossing om de haard in topconditie te houden. De Jersey XL belooft warme, sfeervolle avonden in elke tuin.

Voor- en nadelen:

 • Tijdloos ontwerp: Een stijlvolle en naadloze aanvulling op elke tuin.
 • Ruime brandkamer: De brede voorzijde maakt het gemakkelijk om grote houtblokken te plaatsen en zorgt voor snelle verwarming.
 • Optimale rookafvoer: Dankzij de ingebouwde schoorsteen, vermindering van rookvorming aan de voorzijde.
 • Gebruiksgemak: Eenvoudig te vullen en veilig in gebruik met bijgeleverd houtrooster.
 • Duurzaamheid: Kan na enige tijd gaan roesten en de verf kan door hitte afbladderen, hoewel dit kan worden tegengegaan met een apart verkrijgbare kachelspray.

5. BonFeu Bontino tuinhaard

De BonTino Zwart is een multifunctionele tuinhaard van 164 cm hoog. Naast het dienen als sfeervolle haard, kun je hem ook gebruiken voor barbecues en wokmaaltijden dankzij de bijgeleverde BBQ-grill, wokring, deksel en pook. Het design is niet alleen robuust, met drie stevige poten en een vonkenscherm voor veiligheid, maar heeft ook een esthetisch tintje: het uitgesneden BonFeu-logo schittert in het vuur. Extra’s zoals een beschermhoes, regenkap en bakplaat zijn beschikbaar. Alles wordt geleverd in een stijlvolle full colour box, ideaal als cadeau. Echter, net als bij andere stalen producten, kan de haard na verloop van tijd roesten, wat de zwarte kleur kan beïnvloeden.

Voor- en nadelen:

 • Multifunctioneel gebruik: De BonTino kan dienen als een tuinhaard, barbecue én wok, dankzij de bijgeleverde accessoires.
 • Stabiel en veilig: Drie poten met een brede basis zorgen voor stabiliteit, en het vonkenscherm draagt bij aan de veiligheid.
 • Esthetisch design: Het uitgesneden BonFeu-logo voegt een uniek visueel element toe wanneer het vuur brandt.
 • Compleet pakket: De tuinhaard wordt geleverd met alle benodigde gereedschappen en een handleiding, waardoor de installatie eenvoudig is.
 • Roestvorming: Net als andere stalen producten kan de BonTino na verloop van tijd gaan roesten, wat de oorspronkelijke zwarte kleur kan aantasten.

6. BBQ Collection tuinhaard

De BBQ Collection terrashaard zorgt voor sfeer en warmte tijdens koele avonden. Deze houtgestookte haard, met een strak en modern design, past in elke tuin of terras. Uniek is de ingebouwde opslag voor brandhout, waardoor je niet meer heen en weer hoeft te lopen. Onderhoud is ook eenvoudig dankzij de asopvangbak die makkelijk te legen is. Het robuuste ontwerp is gemaakt van staal met vuurbestendige verf, maar wordt wel heet bij gebruik. De installatie is simpel met drie delen en een duidelijke handleiding. Een aandachtspunt: de haard is niet bestand tegen regen en moet op een droge plek bewaard worden. Met afmetingen van 150 x 35 x 35 cm is het een compacte toevoeging voor buiten.

Voor- en nadelen:

 • Modern design: De strakke vormgeving maakt het een stijlvolle toevoeging aan elke tuin of terras.
 • Ingebouwde houtopslag: Geïntegreerd compartiment voor het opslaan van brandhout, zodat je niet steeds heen en weer hoeft te lopen.
 • Makkelijk onderhoud: Voorzien van een handige asopvangbak die eenvoudig te legen is na gebruik.
 • Robuuste constructie: Gemaakt van duurzaam staal afgewerkt met vuurbestendige verf, wat zorgt voor een lange levensduur.
 • Weersgevoelig: De tuinhaard is niet bestand tegen regen en slechte weersomstandigheden, dus moet op een droge plek bewaard worden.

7. MaxxGarden tuinhaard Arton

De MaxxGarden Tuinhaard Arton combineert sfeer en functionaliteit voor je tuinavonden. Dit model, met een diameter van 44 cm, is ideaal voor zowel verwarming als BBQ’en. Het beschikt over een handig opbergvak voor hout en een bijgeleverde haardpook, zodat je eenvoudig je vuur kunt beheren. Gepoedercoat metaal maakt het weerbestendig, terwijl een regenkap op de schoorsteen inregenen voorkomt. Opruimen is eenvoudig met de uitneembare asopvangbak. Let wel, ondanks zijn stevigheid is hij niet van roestvrij staal, dus enige natuurlijke slijtage kan optreden. De tuinhaard is stijlvol zwart en gemaakt van gecoat staal met afmetingen van Ø44 x 118 cm en weegt 12,3 kg.

Voor- en nadelen:

 • Multifunctioneel gebruik: Kan zowel als terrashaard en BBQ worden gebruikt.
 • Handige opslag: Voorzien van een opbergvak voor houtblokken, wat praktisch en esthetisch is.
 • Onderhoudsgemak: Uitgerust met een uitneembare asopvangbak voor eenvoudige reiniging.
 • Weerbestendig ontwerp: Gepoedercoat metaal en voorzien van een regenkap op de schoorsteen om inregenen te voorkomen.
 • Geen roestvrij staal: Kan beginnen met roesten na gebruik, wat aangeeft dat het onderhevig is aan natuurlijke slijtage.

8. Relaxdays tuinhaard

Geniet het hele jaar door van gezelligheid in je tuin met de Relaxdays tuinhaard. Deze haard, gemaakt van warmtegeleidend staal, biedt warmte op koude avonden en sfeer dankzij het knisperende vuur. Met afmetingen van ca. 120 x 45 x 45 cm is hij stijlvol en functioneel. De traliedeur voorkomt rondvliegende vonken, terwijl je nog steeds kunt genieten van het zicht op het vuur. Extra voorzieningen zoals een rooster voor luchttoevoer en een handige pook zorgen voor gebruiksgemak. Plus, de poten beschermen je gras of tegels. Kortom, de Relaxdays tuinhaard is de perfecte aanvulling voor outdoor plezier in elk seizoen.

Voor- en nadelen:

 • Warmtegeleidend staal: Biedt warmte op koude avonden, waardoor het ideaal is voor zowel zomer- als wintergebruik.
 • Veiligheidsdeur: De traliedeur voorkomt dat vonken rondvliegen, wat zorgt voor een veiligere gebruikservaring.
 • Rooster voor luchttoevoer: Hiermee kan men een efficiënt kampvuur creëren door een optimale luchttoevoer te garanderen.
 • Gras/tegelbescherming: Dankzij de poten van de haard blijven de onderliggende gras of tegels beschermd tegen directe hitte.
 • Materiaalkeuze: Hoewel de tuinhaard is gemaakt van staal, wordt er niet vermeld dat het roestvrij is, wat zou kunnen betekenen dat het na verloop van tijd roest kan vertonen.

Waarom jij een tuinhaard wilt!

Een tuinhaard is stoer en een geweldige toevoeging aan elke buitenruimte. Laten we eens kijken naar de topvoordelen:

 1. Gezelligheid Factor 1000
  • Wie houdt er nou niet van die warme gloed en het knisperende geluid van een haardvuur? Perfect voor die romantische avonden of gezellige bijeenkomsten met vrienden.
 2. Extra warmte
  • Die frisse avonden hoeven niet langer koud aan te voelen. Met een tuinhaard kun je het buitenseizoen verlengen en genieten van de buitenlucht, zelfs als de temperaturen dalen.
 3. Sfeervolle verlichting
  • Behalve warmte, biedt een tuinhaard ook een mooie, natuurlijke verlichting die je tuin of terras direct een magische sfeer geeft.
 4. BBQ-mogelijkheden
  • Sommige tuinhaarden kunnen zelfs als grill dienen. Steek het vuur aan, leg er wat marshmallows, worstjes of andere lekkernijen op en voilà: een spontane barbecue!
 5. Natuurlijk insectenwerend
  • Het rook van het vuur kan helpen om muggen en andere insecten op afstand te houden. Dubbele winst!
 6. Een Focal Point
  • Een tuinhaard dient als een natuurlijk middelpunt in je tuinontwerp. Het trekt de aandacht en nodigt uit tot samenzijn.

Kortom, een tuinhaard is niet alleen functioneel, maar voegt ook echt wat toe aan je tuin of terras. Tijd om de marshmallows en gitaar tevoorschijn te halen!


Hoe voorkom je dat een tuinhaard gaat roesten?

Het voorkomen van roest op een tuinhaard vergt enige zorg en onderhoud. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om roestvorming op je tuinhaard te minimaliseren:

 1. Bescherm tegen vocht:
  • Gebruik een hoes: Dek de haard af met een weerbestendige hoes wanneer deze niet in gebruik is. Dit beschermt de haard tegen regen, sneeuw en dauw.
  • Berg op in een droge ruimte: Als mogelijk, bewaar de tuinhaard tijdens de wintermaanden of tijdens periodes van zware regenval in een garage, schuur of andere droge opslagruimte.
 2. Regelmatig onderhoud:
  • Verwijder asresten: Laat as niet te lang in de haard zitten; vochtige as kan roest bevorderen.
  • Reinig de haard: Maak de binnen- en buitenkant van de haard regelmatig schoon met een mengsel van water en een mild reinigingsmiddel. Droog de haard grondig na het reinigen.
 3. Roestwerende behandeling:
  • Verf: Gebruik hittebestendige, roestwerende verf om de haard te beschermen. Het kan nodig zijn om dit om de paar jaar opnieuw te doen, vooral als je slijtageplekken opmerkt.
  • Oliën: Breng een dunne laag plantaardige olie of speciale beschermende olie aan op het oppervlak om het te beschermen tegen vocht.
 4. Vocht absorberende pakketten: Plaats deze in de haard wanneer hij niet in gebruik is. Ze helpen vocht op te nemen en zo roestvorming te voorkomen.
 5. Goede ventilatie: Zorg ervoor dat de haard op een goed geventileerde plek staat, zodat eventueel vocht snel kan verdampen.
 6. Direct contact met de grond vermijden: Als je haard geen poten heeft, plaats hem dan op stenen of tegels om direct contact met de vochtige grond te vermijden.

Door deze preventieve maatregelen te volgen, kun je de levensduur van je tuinhaard verlengen en roestvorming minimaliseren.

Tuinhaard kopen? Hierop moet je letten!

Voordat je die knusse avonden bij je gloednieuwe haard gaat visualiseren, zijn hier wat belangrijke punten om te overwegen:

 1. Materiaal en duurzaamheid
  • Tuinhaarden zijn er in verschillende materialen, zoals staal, gietijzer en klei. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. Ga voor kwaliteit, zodat je niet binnen een jaar alweer een nieuwe moet kopen.
 2. Grootte en vormgeving
  • Past de haard in je tuin? Denk zowel aan de fysieke ruimte als aan de stijl. Je wilt dat het mooi integreert met de rest van je buitenruimte.
 3. Veiligheidsfuncties
  • Kijk naar functies zoals een vonkenscherm of een deur. Veiligheid eerst, vooral als er kinderen of huisdieren in de buurt zijn!
 4. Onderhoud en reiniging
  • Sommige tuinhaarden hebben handige as-opvangbakken, wat schoonmaken een stuk makkelijker maakt. Denk ook aan het roestvrij houden ervan.
 5. Prijs vs. waarde
  • Goedkoop is soms duurkoop. Het kan de moeite waard zijn iets meer te investeren in een haard die langer meegaat en beter presteert.
 6. Extra functies
  • Sommige haarden hebben extra’s, zoals een BBQ-rooster. Als je graag buiten kookt, kan dit een leuke bonus zijn!

Tenslotte, zorg ervoor dat je de gebruiksaanwijzing leest en de haard op een veilige plek plaatst. Dan staat niets je meer in de weg voor die gezellige avonden bij het vuur. Geniet ervan!

Waarom je kunt vertrouwen op mijn selectie

Vraag je je af waarom je mij en mijn team zou moeten vertrouwen met jouw keuze? Hier zijn enkele steengoede redenen:

 • Ervaring: We hebben jarenlange ervaring met tuinproducten en kennen de ins en outs.
 • Objectiviteit: We zijn niet gebonden aan merken. Onze aanbevelingen zijn gebaseerd op kwaliteit, niet op commissies.
 • Feedback: We luisteren naar onze lezers. Jullie feedback helpt ons continu verbeteren.
 • Passie: We houden gewoon van buiten zijn en gezelligheid. Net als jij! Daarom willen we dat je de beste ervaring hebt.

Kortom, we zijn hier om jou te helpen de beste keuze te maken, zonder gedoe. Vertrouw dus gerust op ons!

Veelgestelde vragen over tuinhaarden

Goede vraag! Afhankelijk van het materiaal van je haard, kan regelmatige reiniging en het gebruik van beschermhoezen helpen om roest en slijtage te voorkomen. En oh, vergeet niet de as regelmatig te legen!

Zeker! Maar zoals bij elk vuur, is toezicht belangrijk. Kies voor een haard met een vonkenscherm of deur voor extra veiligheid.

Het hangt af van je lokale voorschriften en de indeling van je tuin. Zorg dat je haard stabiel staat en niet te dicht bij brandbare materialen.

Sommige modellen hebben een ingebouwd BBQ-rooster, dus ja! Maar check eerst de specificaties voordat je die sappige steak op het vuur gooit.

Er zijn tuinhaarden in allerlei maten. Zelfs als je een kleine tuin of patio hebt, is er waarschijnlijk een haard die perfect past!