Heb je ooit nagedacht over hoe een staande lamp je buitenruimte kan transformeren? Niet alleen bieden deze lampen praktische verlichting als de zon ondergaat, maar ze brengen ook een heleboel andere voordelen met zich mee. Een staande lamp voor buiten is een geweldige aanvulling is op je tuin, terras, of balkon.
In dit artikel vertel ik je waar je op moet letten als je er een aan wilt schaffen.

Veel leesplezier!
Marion


Zo kies je die unieke staande lamp voor buiten!

Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden om de beste keuze wanneer je een staande buitenlamp (of andere tuinverlichting) wilt kopen. Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen:

 • Denk aan het doel: Begin met nadenken over wat je met de lamp wilt bereiken. Zoek je naar sfeerverlichting, functionele verlichting voor leesavonden, of wil je je tuinpaden veilig verlichten? Je doel bepaalt het type lamp dat je nodig hebt.
 • Stijl is sleutel: De lamp moet natuurlijk bij je persoonlijke stijl en de esthetiek van je buitenruimte passen. Er is een enorme variëteit aan designs beschikbaar, dus of je nu gaat voor landelijk charmant of modern strak, er is altijd wel een lamp die bij je past.
 • Materiaalkeuze: Voor buitenverlichting is het essentieel om materialen te kiezen die bestand zijn tegen het weer. Materialen zoals roestvrij staal, aluminium, en duurzame kunststoffen bieden weerstand tegen roest en verkleuring. Een goed gemaakte lamp kan jaren meegaan, zelfs in uitdagende weersomstandigheden.
 • Lichtbron: LED-lampen zijn enorm populair vanwege hun lange levensduur en energie-efficiëntie. Ze kunnen meer kosten vooraf, maar besparen op de lange termijn geld en moeite. Kijk ook naar de kleurtemperatuur en lichtintensiteit die past bij jouw wensen.
 • Veiligheid eerst: Zorg ervoor dat de lamp die je kiest geschikt is voor buitengebruik. Dit betekent dat hij minimaal spatwaterdicht moet zijn. Kijk naar de IP-waarden (zie hieronder) om te bepalen hoe goed de lamp bestand is tegen vocht en stof.
 • Makkelijk in onderhoud: Kies een lamp die makkelijk schoon te maken en te onderhouden is. Buitenlampen kunnen vuil en stof verzamelen, dus het is handig als je de lamp gemakkelijk kunt reinigen om hem er op zijn best uit te laten zien.
 • Flexibiliteit en functionaliteit: Sommige staande lampen bieden extra functies zoals dimbaarheid, verstelbare hoogtes, of zelfs bewegingssensoren. Denk na over welke functies voor jou waardevol zijn.

Of je nu op zoek bent naar een manier om je buitenruimte gezelliger te maken, meer functionaliteit wilt toevoegen, of simpelweg geniet van de avonden buiten met een beetje extra licht, een staande lamp voor buiten biedt een wereld aan mogelijkheden. Waarom niet eens experimenteren met wat verlichting kan doen voor jouw buitenruimte?

Lumisky Lady LED
Heb je mijn top 8 staande lampen voor buiten al bekeken?
De Lumisky Lady staande LED lamp staat op 1 en is en blijft een echte eye-catcher in jouw tuin. De strakke, eigentijdse vormgeving valt direct in het oog: een lamp die je niet direct in een tuin, op een terras of balkon verwacht.
De Lumisky Lady is verkrijgbaar in 2 hoogtes: 110 cm en 150 cm. Het is gemaakt van duurzame materialen, sterk, UV- en weerbestendig en is spatwaterdicht (IP44). De lamp kan gewoon buiten blijven staan. 
O ja, deze lamp heeft ook het energielabel A+. Mooi hoor!

Waarom IP-waarden zo belangrijk zijn bij het kiezen van buitenverlichting

Het is belangrijk om de juiste IP-waarde voor tuinverlichting te kiezen, zodat de verlichting veilig en duurzaam is voor gebruik buitenshuis. Het is eigenlijk een standaard die aangeeft hoe ‘waterdicht’ of ‘stofvrij’ je lamp is.
Hier zijn de meest relevante IP-waarden voor tuinverlichting:

 • IP44: Dit is de meest voorkomende beschermingsgraad voor buitenverlichting. De 4 (eerste cijfer) betekent dat het beschermd is tegen vaste voorwerpen groter dan 1 mm. De tweede 4 betekent dat het beschermd is tegen opspattend water uit alle richtingen.
 • IP54: Beschermd tegen stof in beperkte mate (er mag geen schadelijke hoeveelheid stof binnendringen) en tegen opspattend water uit alle richtingen.
 • IP65: Volledig stofdicht en beschermd tegen waterstralen uit elke richting. Geschikt voor plaatsen waar de verlichting regelmatig wordt blootgesteld aan water, zoals in de buurt van een fontein of zwembad.
 • IP67: Volledig stofdicht en beschermd tegen onderdompeling in water (tot 1 meter diepte en voor een periode van maximaal 30 minuten). Dit is geschikt voor gebieden waar tijdelijke onderdompeling mogelijk is.
 • IP68: Volledig stofdicht en beschermd tegen langdurige onderdompeling in water, meestal gespecificeerd door de fabrikant voor diepte en duur. Deze zijn ideaal voor onderwaterverlichting in vijvers en zwembaden.

Wanneer water in contact komt met de elektrische componenten van de lamp, kan dit leiden tot kortsluiting. Dit kan niet alleen de verlichting zelf beschadigen, maar ook een veiligheidsrisico vormen, zoals brandgevaar of een elektrische schok.
Het is dus echt belangrijk dat je let op de IP-waarde van een buitenlamp!

Wil je meer lezen over IP-waarden? Lees dan mijn artikel ‘Alles wat je moet weten over IP- waarden voor tuinverlichting‘.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *