In mijn tuin zijn alle dieren welkom, dus ook katten. Ik weet dat mijn vogeltjes het daarmee niet eens zijn, maar ik ben nou eenmaal een tuin- én dierenliefhebber.
Natuurlijk heb ik wel de nodige voorzorgsmaatregelen genomen om al die verschillende dieren tegen elkaar te beschermen. Een voorbeeld daarvan is mijn voederplekken voor vogels dusdanig te plaatsen dat katten er niet bij kunnen komen.
Zo kunnen mijn vogels ongestoord genieten van zaden, vetbollen en pinda’s
terwijl katten gewoon in mijn tuin kunnen rondstruinen.
Hoe jij dat ook kan fixen, lees je hier.

Veel leesplezier
Marion

Hoe kan je jouw vogelvoederhuisje beschermen tegen katten?

Het beschermen van je vogelvoederhuisje tegen katten vereist enige voorzorgsmaatregelen, gezien katten vaak behendige en vastberaden jagers zijn. Hier zijn enkele strategieën om katten weg te houden van je vogelvoederhuisje:

  1. Kies de juiste locatie: Hang je vogelvoederhuisje op een open plek, minimaal 1,5 tot 2 meter boven de grond. Zorg ervoor dat het ver genoeg verwijderd is van bomen, hekken, en andere structuren die een kat als springplank zou kunnen gebruiken.
  2. Gladde palen: Als je voederhuisje op een paal staat, zorg er dan voor dat deze glad is (zoals een metalen paal) waardoor het voor katten moeilijk is om omhoog te klimmen.
  3. Beschermende barrières: Overweeg het gebruik van een grote, kegelvormige barrière (baffle) aan de paal of het koord van je voederhuisje om te voorkomen dat katten erop kunnen springen of klimmen.
  4. Omheind ontwerp: Sommige vogelvoederhuisjes hebben een kooi-achtige structuur waardoor alleen kleine vogels toegang hebben en grotere dieren zoals katten worden buitengesloten.
  5. Verstorende hulpmiddelen: Overweeg het gebruik van bewegingsgeactiveerde apparaten zoals sprinklers of ultrasone afschrikkers die geactiveerd worden wanneer een kat nadert (ja, gaat misschien wel wat ver hè).
  6. Geurafschrikmiddelen: Katten hebben een gevoelig reukvermogen. Je kunt bepaalde geuren die katten afstoten rond het vogelvoederhuisje plaatsen, zoals citrus, lavendel of eucalyptus.
  7. Veilige schuilplaatsen voor vogels: Plant struiken of andere dichte planten in de buurt van de voederplaats. Dit biedt vogels een snelle schuilplaats als ze een naderende kat opmerken.
  8. Houd je eigen katten binnen: Als je eigen katten de boosdoeners zijn, overweeg dan om ze binnen te houden, vooral tijdens de piekvoedertijden voor vogels in de ochtend en late middag.
  9. Praat met je buren: Als de katten van je buren een probleem vormen, praat dan met je buren over het beschermen van de lokale vogelpopulatie en vraag hen hun katten binnen te houden of een halsband met bel te gebruiken.

Door deze maatregelen te combineren, kun je het risico verminderen dat katten je vogelvoederhuisje benaderen en zo de veiligheid van de vogels in je tuin verhogen.

Als je echt geen katten in jouw tuin wilt

Tuinman Lodewijk legt in deze video uit hoe je kan voorkomen dat katten jouw tuin gaan bezoeken.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *