Heb je weinig vogels in je tuin? Vogelvoer is het ultieme middel om vogels naar je tuin te lokken. Niets is tenslotte zo leuk als zingende vogels in je tuin. Ik heb gemerkt dat mijn vogels best kieskeurig zijn als het gaat om de samenstelling en kwaliteit van het voer. Daarom zorg ik er altijd voor dat ik voor zowel de zaden- als de insecteneters
iets lekkers in de tuin heb hangen.

Hier lees je welke soorten vogelvoer er zijn.
Marion

Het ultieme vogelvoer voor je voedersilo

Wat moet je in je voedersilo stoppen om de gevederde vrienden naar je tuin te lokken? Ik heb ze voor je op een rijtje gezet.

1. Zonnebloempitten

Het is niet voor niets dat zonnebloempitten vaak de topfavoriet zijn in vogelvoer! Ze zijn voedzaam en geliefd bij veel verschillende vogelsoorten. Je kunt kiezen uit:

  • Zwarte zonnebloempitten: Hoog in vet en daardoor een favoriet van veel vogels, zoals mezen, vinken en mussen.
  • Gestreepte zonnebloempitten: Groter dan de zwarte variant en vooral populair bij grotere vogels.

2. Gierst

Een ander veelvoorkomend ingrediënt in vogelvoer. Vooral kleine vogels zoals de huismus, ringmus en putter zijn er dol op.

3. Vetbollen

Vooral in de winter zijn vetbollen een uitstekende energiebron voor vogels. Ze bestaan vaak uit een mengsel van zaden, granen en dierlijk vet. Ideaal voor mezen, roodborstjes en mussen.

4. Pinda’s

Wie houdt er niet van pinda’s? Vogels zeker wel! Ze zijn rijk aan vetten en proteïnen. Zorg er wel voor dat je ongezouten pinda’s gebruikt en overweeg een speciale pindasilo te gebruiken om te voorkomen dat vogels ze in hun geheel opeten.

5. Havermout

Een gezond en voedzaam tussendoortje voor vogels. Zorg er wel voor dat het fijn gemalen is om verstikking te voorkomen.

7. Meelwormen

Dit is een eiwitrijke snack die vooral geliefd is bij roodborstjes, spreeuwen en mezen.

Belangrijke tips:

  • Zorg ervoor dat het voer droog blijft. Vochtig voer kan leiden tot schimmelvorming, wat schadelijk kan zijn voor vogels.
  • Verschillende vogels hebben verschillende voorkeuren. Probeer verschillende soorten voer om te zien welke vogels je kunt aantrekken.
  • Vermijd goedkoop voer dat vulstoffen zoals gesplitste erwten, linzen of rijst bevat. Deze voedingsmiddelen worden vaak genegeerd door de meeste tuinvogels.

Met deze kennis ben je nu goed uitgerust om je voedersilo te vullen en te genieten van een drukte van gevederde activiteit in je tuin. Happy birdwatching!

Deze video van Vogelbescherming Nederland vertelt je alles over het voeren van vogels:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *