Het ophangen van een nestkastje voor onze gevederde vrienden is een prachtige manier om de natuur een handje te helpen en tegelijkertijd te genieten van vogelobservatie dicht bij huis. Maar wanneer is nou precies het beste moment om dit te doen?
Je leest het in dit artikel.

Veel leesplezier!
Marion


Het beste moment om een nestkastje op te hangen

Idealiter plaats je het nestkastje vóór het broedseizoen. Dit varieert per regio en vogelsoort, maar over het algemeen begint het broedseizoen in het vroege voorjaar. Door het kastje al in de late winter of het vroege voorjaar op te hangen – denk aan februari of maart – geef je de vogels de kans om het kastje te ontdekken en te wennen aan de aanwezigheid ervan voordat het broedseizoen echt van start gaat.

Het is ook slim om te kijken naar het weer en de klimaatomstandigheden in jouw regio. In gebieden waar het weer snel kan omslaan of waar late vorst een risico vormt, kan het verstandig zijn iets langer te wachten om te voorkomen dat vroege broedsels worden getroffen door kou. Aan de andere kant, in mildere klimaten, kun je vaak al vroeger in het seizoen beginnen met het ophangen van nestkastjes.

Een ander punt om rekening mee te houden is dat sommige vogels meerdere broedsels per seizoen kunnen hebben. Voor deze soorten kan het plaatsen of schoonmaken van nestkastjes zelfs tot in de late lente of vroege zomer nuttig zijn, om ondersteuning te bieden voor latere broedpogingen.

Wanneer is het broedseizoen van tuinvogels?

Het broedseizoen van tuinvogels in Nederland loopt over het algemeen van maart tot en met juli. Dit is de periode waarin de meeste vogelsoorten hun nesten bouwen, eieren leggen, en hun jongen grootbrengen. Het precieze begin en einde van het broedseizoen kan echter variëren afhankelijk van de weersomstandigheden en de specifieke soort.

In maart, als de temperaturen beginnen te stijgen en de dagen langer worden, starten veel vogels met de voorbereidingen voor het broedseizoen. Ze zoeken naar geschikte nestplaatsen, zoals dichte struiken, bomen, of speciaal voor hen opgehangen nestkastjes. Tuinvogels zoals mezen, mussen, en vinken zijn actief bezig met het bouwen van hun nesten en het leggen van eieren.

Het hoogtepunt van het broedseizoen ligt vaak in april en mei, wanneer de meeste eieren worden gelegd en de jongen worden uitgebroed. In deze periode is het belangrijk om de vogels zo min mogelijk te storen en ervoor te zorgen dat ze voldoende voedsel kunnen vinden om hun groeiende gezin te voeden.

Tegen het einde van het broedseizoen, rond juni en juli, zijn de meeste jonge vogels uitgevlogen. Sommige soorten kunnen echter meerdere broedsels per seizoen hebben, vooral als de weersomstandigheden gunstig zijn. Daarom kan het voorkomen dat je ook in de latere zomermaanden nog actieve nesten in je tuin aantreft.

Het is raadzaam om tijdens het broedseizoen extra zorgvuldig te zijn met tuinwerkzaamheden in de buurt van nestplaatsen en om huisdieren op afstand te houden om de vogels niet te verstoren. Het aanbieden van voedsel en water kan daarnaast een welkome ondersteuning zijn voor de oudervogels en hun jongen tijdens deze drukke en energie-intensieve periode.

Door een beetje rekening te houden met timing en de specifieke behoeften van vogels in jouw regio, kun je een veilige en gastvrije omgeving creëren voor je gevederde bezoekers. En zeg nou zelf, is er iets leukers dan het getjilp en de bedrijvigheid van vogels in je eigen achtertuin?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *