Zo leuk, egels in je tuin! Ik zie ze ook regelmatig in de tuin scharrelen. Wil je egels een handje helpen, plaats dan een egelhuisje. Zo hebben ze een veilige beschutting tijdens hun winterslaap en is het een ideale kraamkamer voor het krijgen van egelbaby’s.

In dit artikel vertel ik je alle ins en outs over egelhuisjes.

Veel leesplezier
Marion

Geef egels een warm welkom met een egelhuisje

Wil je egels naar je tuin lokken dan zit het geheim zit in het creëren van een egelvriendelijke omgeving. Een klein wild stukje tuin, wat kattenbrokjes en vers water kunnen wonderen doen. Ook is een speciaal egelvoederhuis een geweldig idee. Het beschermt hun voedsel tegen grotere dieren zoals katten of honden. En vergeet niet, zorg voor gemakkelijke in- en uitgangspunten in je tuin voor deze nachtelijke avonturiers.

Het toevoegen van een egelhuisje kan een groot verschil maken en daarmee breidt je jouw soorten tuindieren in je tuin uit. Het is een kleine stap voor ons, maar een reusachtige sprong voor de egels!

Is mijn tuin geschikt voor een egelhuis?

Allereerst, ja! Egels zijn behoorlijk flexibel en passen zich gemakkelijk aan verschillende omgevingen aan. Of je nu in de drukte van een stad woont of in de rust van het platteland, er is altijd ruimte voor een egel. Het enige waar je rekening mee moet houden, is de toegankelijkheid. Zelfs met een schutting kunnen deze kleine doorzetters een weg naar binnen vinden, zolang er maar een ‘egelpoortje’ is. Dit is in feite een opening van ongeveer 14×14 cm waarmee ze gemakkelijk je tuin in en uit kunnen lopen.

Wanneer is het beste moment voor een egelhuis?

Het simpele antwoord? Nu meteen! Egels zijn het hele jaar door op zoek naar onderdak. In de koude maanden zoeken ze een plek voor hun winterslaap, en in de warmere maanden hebben de vrouwtjes een veilige plek nodig voor hun kleintjes. Eigenlijk is elk moment een goed moment om deze schattige beestjes een thuis te bieden.

De ideale locatie voor het egelhuis

Het gaat allemaal om rust en discretie. Zoek een stille hoek uit, weg van nieuwsgierige honden en enthousiaste kinderen. Egels zijn van nature nieuwsgierig, dus het is een goed idee om de ingang in de buurt van een schutting te plaatsen. Dit maakt het voor hen gemakkelijker om hun nieuwe thuis te vinden. En vergeet niet wat camouflage! Overhangende takken en bladeren kunnen helpen het huisje verborgen te houden voor potentiële roofdieren.

Hoe maak je het egelhuis klaar voor bewoning?

Vul het eerst voor de helft met droge bladeren. Om rot te voorkomen, is het een goed idee om het op een paar tegels te zetten. Daarnaast beschermt een deklaag van bladeren of turfmolm tegen de kou. Het beste voer voor een egel zijn kattenbrokjes en vers water zijn. Egels mogen absoluut geen melk krijgen! En weet je wat? Na gebruik waarderen de egels een kleine voorjaarsschoonmaak! Dus vergeet niet het oude nestmateriaal in april of mei te vervangen.

Bewoners gespot?

Weersta de verleiding om even onder het dak te spieken. Let in plaats daarvan op subtiele tekenen zoals pootafdrukken of uitwerpselen. Zo weet je zeker dat je nieuwe stekelige vriend zich heeft gevestigd.

Foto: Wikipedia

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *