Het zal je maar gebeuren: je koopt van je zuurverdiende centen een leuk, duurzaam nestkastje, maar de vogeltjes willen er niets van weten.
Als je een nestkastje (ook wel vogelhuisje genoemd) hebt opgehangen en het blijft onbewoond, kan dat verschillende oorzaken hebben. Vogels zijn kieskeurig als het gaat om het kiezen van een geschikte broedplaats.

In dit artikel geef ik je 10 tips die je kunnen helpen om jouw nestkastje
het meest favoriete huisje on the block te maken.

Veel succes
Marion

Blijft jouw nestkastje onbewoond? Dit kun je doen!

Hier zijn mijn tips om de kans te vergroten dat jouw nestkastje bewoond raakt:

  1. Juiste locatie: De locatie van het nestkastje is essentieel. Het moet uit de wind hangen en bij voorkeur met de opening naar het noordoosten. Voorkom ook dat het nestkastje de hele dag in de volle zon hangt.
  2. Veiligheid: Vogels zoeken veilige plekken om te nestelen. Zorg ervoor dat roofdieren zoals katten niet gemakkelijk bij het kastje kunnen komen. Plaats het nestkastje minimaal op een hoogte van 1,5 tot 2 meter.
  3. Juiste afmetingen: De grootte van de opening en de afmetingen van het kastje zelf kunnen bepalen welke vogelsoorten geïnteresseerd zijn. Sommige vogels geven de voorkeur aan kleine, knusse ruimtes, terwijl anderen een groter nestkastje nodig hebben.
  4. Schoonmaken: Als een nestkastje eenmaal is gebruikt, maak het dan aan het einde van het broedseizoen schoon om ziektes te voorkomen en het aantrekkelijk te maken voor nieuwe bewoners.
  5. Natuurlijke omgeving: Zorg voor voldoende natuurlijke schuil- en voedselplekken in de buurt, zoals struiken en bomen.
  6. Vermijd chemische bestrijdingsmiddelen: Als je chemische bestrijdingsmiddelen in je tuin gebruikt, kan dit vogels afschrikken of zelfs schadelijk voor ze zijn.
  7. Water: Een waterbron in de buurt, zoals een vijver of vogelbadje, kan vogels aantrekken.
  8. Voedselaanbod: Vooral in de winter kan extra voedsel zoals vetbollen, zaden en noten vogels naar je tuin trekken.
  9. Natuurlijke materialen: Zorg voor wat losse takjes, stro, en ander nestmateriaal in je tuin. Dit maakt het voor vogels makkelijker om een nest te bouwen.
  10. Geduld: Het kan zijn dat het even duurt voordat vogels je nestkastje ontdekken en vertrouwen. Geef niet op en geef ze wat tijd.

Herinner jezelf eraan dat ondanks al je inspanningen, het nog steeds mogelijk is dat je nestkastje onbewoond blijft in een bepaald jaar. Dit kan te maken hebben met factoren die buiten je controle liggen, zoals vogelpopulaties in je omgeving of andere omgevingsfactoren. Blijf proberen en geniet van de natuur om je heen!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *